MultiOne og Qtrak er smidige, højtrækkende italienske minilæssere, som også er interessante for entreprenørbranchen og belægningsfolk.

- Hvis du tager den blå MultiOne, får du en kompakt, knækstyret sag, der er så væver, at den kan komme til at vende næsten overalt. Vælger du den lidt større røde, får du en minilæsser med firehjulsstyring og stor løftekapacitet, og som kan løfte op i stor højde med hjulene drejet - helt stabilt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ordene kommer fra Tommy Kærgaard, der gerne fortæller om de italienske nyheder, som han har på plakaten i sin importvirksomhed i Hårup ved Silkeborg. Han er den hovedansvarlige for Danmark, når det gælder udbredelsen af de italienske minilæssere - de blå MultiOne og de røde Qtrak, der bygges på den samme fabrik nær Venedig i Norditalien hos producenten CSF.

- De er alle interessante for både entreprenørbranchen og landbruget. Selv den største af de to Qtrac modeller er ikke højere, end at den vil kunne køre inden døre i selv gamle bygninger, og det samme kan modellerne fra MultiOne. De er alle i stand til at løse alle mulige opgaver, siger Tommy Kærgaard, der sidste år overtog importen af de italienske maskiner.

De nyeste modeller i programmet er de to Qtrak med betegnelserne 1200 og 1500, som har Yanmar motorer med henholdsvis 39 og 49 hestekræfter. Den mindste af dem vejer blot 1.900 kg og har en højde på 2,06 meter. Den kan løfte 1.500 kg op i en højde på 270 centimeter, vel at mærke helt stabilt og med hjulene drejede. Alt efter model kan de rumme en halv eller 1,2 kubikmeter i skovlen. Den store Qtrak 1500 model synes mest interessant for entreprenørvirksomheder, som også har mindre opgaver i ordrebogen. Den vejer 3.300 kg og kan løfte 2.500 kg. Begge kunne være interessante for belægningsfolk.

Vises på dyrskuer

- Foreløbig har jeg for nylig solgt to af dem, siger Tommy Kærgaard, der debuterede med nyhederne på Agromek i Herning sidste år. Siden er interessen lige så stille vokset, og forhandlernettet udbygget til Lyngfeldt i Hadsten, Heden Maskinforretning i Ringe, Højgaards Maskinfabrik i Lemvig, Byrgesens Maskinforretning i Veksø, Minitraktorgården i Næstved og Ingemann Larsen i Nykøbing Mors.

- Det tiltrækker nok mange, at både Qtrak og MultiOne meget tydeligt er italiensk design, og så er det samtidig produkter af en meget høj kvalitet, siger Tommy Kærgaard, der bemærker, at det er behovet og pladsen, der nok vil afgøre, om man vil vælge en Qtrak eller en af de mindre MultiOne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De blå er de mest smidige på små arealer, men de røde har størst løftekapacitet, siger Tommy Kærgaard.

Dog skal man ikke tage fejl. Eksempelvis den lille 500-serie fra MultiOne med Kubota motorer med 20 eller 25 hestekræfter alt efter model er særligt interessant. Den er et prisbilligt og effektivt stykke værktøj, som løfter helt op i 290 centimeters højde. Selv den mindste kan løfte 800 kg - selv om den i sig selv kun har en egenvægt på 900 kg. Prismæssigt kan modellerne konkurrere med kineserne, og der er masser af mulighed for at tilkøbe udstyr og redskaber, såsom kabine, varmeanlæg, koste, spredere, sneskrabere og andet.

- Vi har allerede solgt 20 styk af den lille 500-serie, siger Tommy Kærgaard, der stiller op med nyhederne under de kommende dyrskuer. Blandt andet i Roskilde.