Myndighederne har gennemført en landsdækkende aktion mod social dumping i bl.a. den grønne branche.

Foråret er traditionelt ensbetydende med, at byggeriet og anlægsarbejdet i de private hjem for alvor kommer i gang. Og det er tilsyneladende ikke alt arbejde, der foregår efter reglerne, viste en fælles aktion mod social dumping, som Arbejdstilsynet, Skat og politiet gennemførte torsdag den 7. marts. 

Aktionen, der er den anden i 2013, var målrettet udenlandske virksomheder og tjenesteydere inden for byggeriet og det grønne område. Brancher, hvor erfaringerne fra tidligere aktioner viser, at der er noget at komme efter, når det drejer sig om social dumping.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også på de små villaveje

På aktionen blev der afsløret social dumping både inden for det grønne område og i byggebranchen, oplyser Arbejdstilsynet. Og det er ikke kun på store byggepladser, at der foregår social dumping. Det finder bestemt også sted, når private boligejere skal have bygget.

- Erfaringerne viser, at når vi bevæger os ud på de små villaveje - ikke mindst nord for København - så finder vi ofte eksempler på social dumping, der foregår i ly af hækken, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen.

- Det så vi desværre også eksempler på ved torsdagens aktion. Det handler eksempelvis om udenlandske virksomheder, som ikke overholder dansk lovgivning, og hvor der ofte er tale om farligt arbejde, hvor vi er nødt til at skride ind, fortæller Hasse Mortensen.

Intet nyt under solen

Også set fra Skats perspektiv er der fortsat meget at komme efter. Den seneste aktionen resulterede i, at der skal undersøges mulige overtrædelser af skatte- og afgiftslovgivningen i 68 tilfælde. Dette ud af samlet 110 virksomheder, der blev kontrolleret.

Problemstillingerne er de meget velkendte, som eksempelvis arbejdsudleje, skattepligt, og sondringen mellem, om man agerer som selvstændig virksomhed eller er lønmodtager. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi må desværre nok engang konstatere, at billedet ikke har forandret sig, og det betyder, at der er rigtig mange forhold, vi skal hjem og undersøge nærmere. Derfor vil vi også fremover fortsætte med at gennemføre aktioner som denne med henblik på at holde fokus på regelefterlevelse og være synlige på et risikofyldt område, udtaler skattedirektør Per Jacobsen.