Ni projekter var nomineret til Dansk Landskabspris 2012. Vordingborg, Holstebro og Esbjerg Kommuner gik videre til finalen.

Dansk Landskabspris 2012 gik til Esbjerg Kommune for Hjerting Strandpark. Prisen blev modtaget af en stolt Johnny Søttrup, borgmester i Esbjerg Kommune.

- Vi er meget glade og stolte over at have fået landskabsprisen 2012, og vi er naturligvis helt enige med Dansk Landskabsarkitektforening i, at årets tema passer rigtig godt på Hjerting Strandpark. Vi kalder parken "en bypark på naturens betingelser", for udgangspunktet for anlægget var det eksisterende naturgrundlag, sagde borgmesteren og fortsatte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at udnytte og forstærke de eksisterende naturtyper og naturlig vegetation har det været muligt at anlægge en park med store rekreative muligheder til en forholdsvis lav anlægs- og især driftsomkostning. Vi skylder den private fond Lida og Oskar Nielsens Fond stor tak for deres donation, der har gjort realiseringen af parken mulig.

Om parken

Juryen finder, at Hjerting Strandpark er et meget præcist svar på årets tema om indarbejdelse af driftsforhold i projektfasen og dermed er et stærkt forbillede for andre projekter.

Parken bliver fremhævet som et landskabsværk, der fordrer tålmodighed, men som allerede nu, kun få år gammelt, giver oplevelser for alle.

Esbjerg Kommunes rådgivere i forbindelse med anlæggelsen af parken var COWI A/S ved landskabsarkitekterne Mette Esbjerg Jørgensen (MDL) og Lone Bredgaard Thomsen (MDL) samt selvstændig arkitekt Helene Plet (MAA).

Om prisen

Med årets landskabspris ville juryen belønne et projekt, der i særlig grad har fokus på de udfordringer, som følger efter etablering har fundet sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skulle også være et projekt, hvor plejen var indarbejdet "på en kvalitativ og innovativ måde, der sikrer balancen mellem anlæggets udtryk, anvendelse og konstante udvikling."

Juryen modtog ni forslag til prismodtagere. De tre finalister var: Sletten i Holstebro Kommune, Grøn Strategi i Vordingborg Kommune og Hjerting Strandpark i Esbjerg Kommune, der altså endte med at blive kåret som vinder.

Dansk Landskabspris uddeles af Kommunale Park- og Naturforvaltere, Dansk Landskabsarkitektforening og Danske Arkitektvirksomheder.