Et stabilt produkt fra en stabil producent er opskriften på succes for østjyske Kiba Parkmaskiner

Lidt øst for Randers i den lille by Drastrup finder man en italiensk koloni. Det kan dog være svært at høre på den brummende dialekt, og de er samtidigt lidt grønnere i huden, end hvad man normalt forbinder med italienere. Til gengæld kan de klippe græs, feje og ikke mindst rydde sne.

- Grillo er vores hovedmærke. Maskinerne bliver produceret i Cesena i det nordlige Italien, siger Kim Baagø, der er indehaver af Kiba Parkmaskiner. Den lille østjyske virksomhed har i dag fire fuldtidsansatte, som har til huse i en gammel firelænget gård i Drastrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God markedsandel

På trods af virksomhedens størrelse har den opbygget et landsdækkende forhandlernetværk, og det er parkmaskinerne fra Grillo, der er grundstenen.

- Jeg har haft dem i snart 15 år. Det begyndte i det små, efter jeg havde fået en kontakt dernede, som resulterede i, at jeg begyndte at sælge lidt maskiner. Men det slog hurtigt over i engros. Skal du have import af et produkt, så dur det ikke kun at have en lokalt baseret forretning. Det er jo også lidt af et nicheprodukt, som du ikke kan sælge så meget af alene. Derfor er man nød til at brede det ud over landet, forklarer Kim Baagø, der inden tiden med Kiba havde opbygget erfaring i et andet engrosfirma.

Grillo producerer både havetraktorer og tohjulede traktorer, men det er specielt fejemaskinerne fra den italienske producent, Kiba har haft succes med.

- Og jeg vil mene, at vi har fået opbygget en pæn markedsandel på det område, fortæller Kim Baagø.

Laver selv kostene

- Selv om det er en fejemaskine, så er det jo samtidigt også en kombimaskine, som giver en høj udnyttelsesgrad. Den kan nemlig både monteres med sneskraber, sneslynge og forskellige river. Derudover kan man også få rotorklipper, fingerklipper og slagleklipper til maskinerne, forklarer Kim Baagø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve kosten til den italienske fejemaskine er Kibas egen produktion. Det vil sige, de har stået for designet, og så laves de forskellige dele ved underleverandører, hvorefter Kiba selv samler delene på værkstedet i Drastrup.

- Vi har udviklet kosten til at være enkel og robust med en passende diameter på børsten samt en god længde og gode materialer, siger Kim Baagø.

- Vi laver også riverne selv. Derudover har vi i øvrigt også lidt eksport af kostene til vores Grillokolleger i Tyskland, fortsætter han.

Professionel målgruppe

Grillos multifunktionelle fejemaskine sælger ikke så meget hos hr. og fru Jensen, da det i langt højere grad er et redskab til den professionelle bruger.

- Fejemaskinerne går ud til virksomheder, institutioner, boligforeninger og grundejerforeninger. Og der er også en del private vejsammenslutninger, der kan bruge maskinen, siger Kim Baagø, der også kan se nogle tendenser i markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ser en stigende kundegruppe i små enmands- anlægsgartnervirksomheder, hvor det er vigtigt med alsidige maskiner. Tidligere var der også en tendens til, at mange skulle have en traktor eller en anden større maskine, men min fornemmelse er, at den tendens er på retur. I stedet er de mindre maskiner på vej tilbage, fortæller Kim Baagø. Han mener, at årsagen blandt andet skal findes i lidt mere pressede budgetter.

Value for money

- Jeg kan bedst beskrive maskinerne med, at man får value for money. Det er ikke de dyreste, men det er heller ikke de billigste. Det er en god balance mellem et godt produkt til en fornuftig pris, siger Kim Baagø om årsagen til, at Grillo har bidt sig fast i det danske marked. Han fremhæver samtidigt, at han er meget afhængig af at have et godt produkt.

- Vi er et lille firma, og derfor tror jeg, det er bedst at undgå billige Kina-varer. Hvis vi valgte at sælge dem, tror jeg, vi ville blive kvalt. Vi er afhængige af et stabilt produkt og nogle stabile producenter, siger Kim Baagø, som mener netop at have fundet en sådan producent, i og med han med succes har importeret maskiner fra Grillo i 15 år.

- Mange af vores forhandlere har solgt produktet i mange år, og de bliver ved med at sælge dem, fortæller han om Grillos stabilitet.