John Deere-forhandler på usædvanlig opgave for Anlægsgartnerfirmaet Nygaard

Ukrudt forgår ikke så let.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vrøvl! Ukrudt forgår faktisk ganske let, hvis man ruller frem med det rigtige grej. Også uden at der skal sprøjtes eller brændes. Der skal bare fuld damp på.

Dét var Anlægsgartnerfirmaet Nygaard med domicil i Hasselager udmærket klar over, da firmaet bød ind på - og vandt - entreprisen på at holde arealerne ved Fredensborg Slot i Nordsjælland. Fredensborg Slot er regentparrets mest benyttede residens, og slottet er ofte ramme om større officielle statsbesøg og familiebegivenheder i den royale familie.

Dermed også sagt, at hele slottets parkområde skal passes og trimmes til højeste standard. Uden ukrudt. Men også i pagt med miljøet. Løsningen var at dampe ukrudtet. Det landsdækkende anlægsgartnerfirma havde kun ét problem: Hvor fandt man den rigtige "dampmaskine" til afdelingen i Farum?

Som regel en løsning hos Mathiesen

- Vi har handlet med Ole Mathiesen siden 1990 og véd, at han kan klare lidt af hvert. Så selv om han ikke har dampanlæg på repertoiret, så ringede vi til ham. Det giver som regel en løsning, fortæller direktør Peter Porup hos Nygaard.

Så kom der i bogstavelig forstand damp på kedlen. Ole Mathiesen MaskinCenter er en af landets store John Deere have-park forhandlere med adresse i Hornslet og en af Nygaards hovedleverandører af maskiner. Og selv om der ikke var en ukrudtsdamper i John Deere-sortimentet, kunne direktør Ole Mathiesen vel godt levere en alligevel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg havde hørt, at MS-Teknik i Kirke Saaby på Sjælland producerer nogle rigtig effektive anlæg. Så vi tog en snak med indehaver Morten Svendsen og fandt frem til en MS 50 ukrudtsdamper med stor vandtank, pumpe og oliefyr, siger Ole Mathiesen.

I princippet fungerer anlægget som en hedvandsrenser. Damp sendes ud gennem nogle dyser, og ukrudt i vækst koger eller blancheres, så planten visner. Hvis der er tale om ukrudtsfrø, varmer dampen dem op, så de mister spireevnen.

Stor kapacitet

- En stor styrke ved den ukrudtsdamper, der nu sørger for at holde ukrudtet nede på Fredensborg Slot, er kapaciteten. Maskinen kan ukrudtsbekæmpe 800 kvadratmeter belægning på en tank vand, forklarer Ole Mathiesen.

For Anlægsgartnerfirmaet Nygaard var det med at bekæmpe ukrudt med damp ganske nyt.

- Vi var simpelthen nødt til at finde et alternativ til sprøjtning og brænding af ukrudtet. Men vi har aldrig "kørt med damp" tidligere. Erfaringerne fra Fredensborg er imidlertid rigtig fine, fortæller direktør Peter Porup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fredensborg Slot er i øvrigt ikke den eneste opgave, Nygaard har i de højere cirkler. Firmaet passer også arealerne ved både Aalborg Slot og Koldinghus for Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme - det er det, der tidligere hed Slots- og Ejendomsstyrelsen.