Dansk skoventreprenør sugede nye indtryk til sig på FinnMETKO

Skoventreprenør Viggo Mortensen har arbejdet i skovene siden 1979. Med sit eget firma Skovbryn udfører han blandt andet maskinskovning, fælde-bunkelægning og udtynding i unge løv- og nåleskov.

Han anvender en 8,5 tons Sampo-Rosenlew skovningsmaskine, og netop den finske maskine gav anledning til, at han for et par uger siden blev inviteret til Finland af producenten. Turen inkluderede en rundvisning på fabrikken i Björneborg samt et besøg i Jämsä til skovudstillingen FinnMETKO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandmonster

Udstillingen efterlod mange indtryk, og flere var i vente, hvis han havde haft mere tid til fordybelse, mener han selv. Flere af nyhederne satte dog sine spor i ham.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg havde set frem til at blive præsenteret for den nye lille Sampo RH46, og den skuffede ikke. Den har fået en ny motorhjelm, som gør maskinen meget mere servicevenlig, men det vigtigste er nok, at den har fået oliemotorer på alle hjul, hvor den før havde mekanisk gearkasse på forakslen, fortæller Viggo Mortensen, som også nåede at stifte bekendtskab med Sampo-Rosenlews nye 10 tons udkørselsmaskine.

- En fin maskine med godt udsyn og kort næse, konstaterer Viggo Mortensen.

Den nyhed, som overraskede ham mest, var "et monster af en vandgående knuser". En Meri traktor med knuser der måske kunne egne sig til rydning af naturarealer og andre blødbundede områder.

Finske Nisula er ved at få bidt sig godt fast og i et samarbejde med Lännen, der bygger jordflytningsmateriel, har de bygget en skovningsmaskine, som Viggo Mortensen er sikker på nok skal vise sig at gøre en god figur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke legetøj

Svenske Timbear var også blandt udstillerne på FinnMETKO. Deres forretningskoncept er at udvikle, samle og markedsføre maskiner, der kan arbejde på jord med ringe bæreevne eller særlige beskyttelseskrav.

- Timbear er jo ikke en nyhed længere, men det er første gang, jeg har været tæt på den, og det overraskede mig lidt at jeg fornemmede en maskine, der, trods sit lave marktryk, ikke virkede som et stykke legetøj. Det er et køretøj med pondus, der også er i stand til at flytte noget træ i en fart. Den gør man vist ret i ikke at undervurdere, mener Viggo Mortensen, der blandt alle indtrykkene også fik et italiensk islæt:

- Prosilva har i en periode anvendt stålbæltesystemer fra italienske Bonfiglioli. Systemet er enkelt at anvende, idet bæltesystemet monteres direkte på de eksisterende nav, hvor fælgene har siddet. Prosilva stod også for den absolut største "breaking news", jeg har set i nyere tid. De har i samarbejde med ElForest, der i forvejen er kendt for deres miljøvenlige udkørselsmaskiner, bygget en elhybriddrevet skovningsmaskine, fortæller en begejstret Viggo Mortensen.