Tiltman har på grund af stor efterspørgsel udviklet et tiltfæste, der gør det muligt at få halvautomatisk skift på S30 og Beco MA ophæng

Østjyske Tiltman har fokus er på fleksible arbejdsredskaber til minigravere mellem 800 og 2000 kilo. Det nyudviklede tiltfæste bliver produceret i to udgaver, så det er muligt at få halvautomatisk skift på både S30 og Beco ophæng. Tiltman fremhæver især Beco ophænget som noget af en revolution inden for branchen.

- Det er en gammel drøm for mig og mange af mine kolleger. Jeg har selv en baggrund som anlægsgartner, og haft Beco ophæng på min minigraver i mange år. Det har altid irriteret mig, at det skulle være så svært at skifte arbejdsredskab. Det har jo været med hiv og sving, når man skulle have en ny skovl på maskinen, men det var bare en del af hverdagen. Indtil nu altså, siger Torben Ulriksen, direktør og ejer af Tiltman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan nøjes med en skruenøgle

Kernen i udviklingen af det halvautomatiske tiltfæste er en cylinderbolt med en indbygget exentrisk låseanordning der gør redskabsophænget selvspændende og også helt fri for slør.

- I bund og grund er det et spørgsmål om at montere cylinderbolten på tiltfæstet. Når det drejer sig om Beco ophæng, kan man nu nøjes med at dreje bolten ved udløsermekanismen en kvart omgang med en almindelig skruenøgle, og så falder redskabet af. Derefter sætter man sig op på minigraveren igen og klikker det nye redskab på plads. Det er slut med at skrue i en uendelighed for at få skiftet skovl. Den exentriske lås sørger for, at den sidder fast og er fri for slør. Låseordningen kan let demonteres hvis der er brug for ophæng af original Beco type, fortæller Torben Ulriksen.

Det halvautomatiske tilt til S30 ophænget udløses helt uden brug af værktøj via en indbygget arm på selve låsemekanismen. Når der trækkes i et specialkonstrueret håndtag på tiltet, slipper redskabet med det samme.

Kort udviklingsfase

Udviklingen af det nye halvautomatiske tiltfæste har ikke været længe undervejs. Idéen, til hvordan det skulle konstrueres, kom først i julen 2011.

- Vi har nogle gode kunder, som også kommer med input til videreudvikling af vores produkter, og mange har efterspurgt netop halvautomatisk skift. Tanken om, hvordan jeg kunne imødekomme ønsket, har været i baghovedet noget tid, men først mellem jul og nytår vågnede jeg en morgen og fik idéen til, hvordan låsesystemet skulle konstrueres - og så var det bare med at komme i værkstedet. Der har jeg i øvrigt tilbragt rigtig mange timer i årets første måneder, siger Torben Ulriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er nu ansøgt om beskyttelse af rettighederne til opfindelsen i Danmark, og Torben Ulriksen har en god fornemmelse af mulighederne.

- Jeg har løbende talt med en del kunder om, at det var tæt på. Nu er det halvautomatiske tiltfæste testet igennem og produktionen i gang. Hvis jeg skal sige det på jysk, så tror jeg, det er helt fornuftigt, slutter Torben Ulriksen med et smil.