Det er blevet sæson for træflytninger og hos Nordisk Træflyt & Træpleje er arbejdet for alvor gået i gang

Når der blændes op for nyhedsudsendelserne i fjernsynet i de danske hjem, bliver man blandt andet præsenteret for indslag fra flere af verdens brændpunkter. Militært materiel, raketter og kugleregn fylder skærmen, og hvis man tænker godt efter, vil man som seer sikkert kunne huske at have set lastbiler med store raketanlæg påmonteret.

Sammenligningen skal ikke overdrives, men når Jesper Nielsen fra firmaet NT&T - Nordisk Træflyt og Træpleje - kommer kørende med firmaet lastbil med det imponerende flytteaggregat monteret, er der visse fællestræk i udseendet. Det består af seks hydrauliske spader, som under transport peger frem mod førerhuset som raketter. Dog flyver de ingen steder. De bliver derimod samlet i en ring rundt om træer med en diameter op til 35 centimeter, og enkeltvis trykket i jorden af hydrauliske stempler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spidserne af spaderne formes som en omvendt kegle omkring træets rødder, og med rå løftekraft lægges træet med en op til fire tons tung jord- og rodklump på ladet af lastbilen og køres til sin nye placering. Enkelt, effektivt og en billigere og mere miljøvenlig løsning i forhold til at fælde træet, grave roden op og plante et nyt ungt træ.

Det er i hvert fald budskabet fra NT&T, der netop har fjernet 22 lindetræer fra gågaden i Herning og placeret dem midlertidig ved en af byens indfaldsveje, mens bymidten er ved at blive renoveret.

Øget miljøfokus

Metoden til flytning af træer med hydrauliske spader blev udviklet i USA tilbage i 1960´erne. Den nåede aldrig rigtigt til Europa før de to branchefolk, forstkandidat Henrik Ravn og ingeniør Stig Helslev, i 1989 besluttede sig for at introducere systemet og dermed etablere selskabet Nordisk Træflyt ApS. I dag er firmaet ejet af kompagnonerne Jesper Nielsen og Torben Mertz.

- I USA har hver en by udstyr til at flytte træer på denne måde. Det er typisk for amerikanerne. Når de etablerer nye anlæg, skal det se ud af noget med det samme, så derfor flytter de eksisterende træer, fortæller Jesper Nielsen.

Han har oplevet, hvordan efterspørgslen på træflytning er "eksploderet" i de senere år som følge af et øget miljøfokus hos beslutningstagere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I København er der træer overalt. Det er blevet besluttet i kommunen, at i stedet for at fælde træer i forbindelse med byggerier, skal det undersøges, om det er muligt at flytte træerne til en anden placering. Eksempelvis en af kommunens institutioner. Alternativ bliver de solgt til private, som kan erhverve sig et 30 år gammelt træ til få penge, siger Jesper Nielsen.

Gennem en meters frost

Når han lægger an til en træflytning, bakkes lastbilen hen mod det relevante træ. Kraven med de seks træspader åbner sig om omslutter træet. Med en snurren fra gevindet samt en knasen og skramlen fra jorden trykkes spaderne i undergrunden en efter en. De arbejder sig ned lidt efter lidt, og når der mødes hård modstand, stoppes spaden og fokus rettes på en af de øvrige spader. I den sidste ende hjælper spaderne hinanden ned gennem underlaget, og selv ikke hårde genstande skal vide sig sikker.

Ved projektet i Herning kom der rigelig med lyd fra jorden, mens spaderne banede sig vej under det første lindetræ, og da træet kom op, fulgte forklaringen på larmen med.

- Træerne har i sin tid været plantet i betonringe for at forhindre rødderne i at løfte belægningen, fortæller Jesper Nielsen og kan konstatere, at spaderne har flækket betonringen og taget en del af den med sig op. Han er ikke overrasket over, at ringen gav efter, og han ser heller ikke bekymret ud på sit materiels vegne.

- Den kan holde til lidt af hvert. Jeg har arbejdet mig gennem en meters frost med den i Norge, og satte jeg spaderne ned på en asfaltvej, skulle de nok arbejde sig igennem. Men vores store model fremstilles desværre ikke mere. Hun er en ældre dame, så vi passer godt på hende, siger Jesper Nielsen og monterer to store stålklammer, der skal forhindre kraven i at åbne sig, når spaderne for alvor skal på arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomisk fornuft

Men kan det svare sig?

- Vores kunder kender godt priserne på træer. De ved godt, at et nyt voksent træ i indkøb kan koste 15.000-20.000 kroner. For 1500 kroner får de kun en lille pind, som ikke ser ud af meget de første mange år. For cirka 1200 kroner pr. træ kan de få det flyttet til en anden placering. Det er en meget stor besparelse pr. træ, og træerne ser ud af noget med det samme, siger Jesper Nielsen.

NT&T har desuden en plantebank i Ballerup, hvorfra de sælger voksne træer. Lignende plantebanker er på vej på Fyn og i Jylland, da det ikke er optimalt at køre tværs gennem Danmark med en opgravet træ. Dog har det scenarie fundet sted.

- Jeg har kørt fra Ballerup til Nordjylland med et træ. Når det sker om vinteren, er det intet problem, fordi frosten holder jorden omkring de små rødder. Vi arbejder også meget for golfbaner, og når jorden er frossen, laver vi også færre skader på anlægget, siger Jesper Nielsen og henviser til lastbilens samlede vægt på 24 tons, når der er et meget stort træ på ladet.

Sæsonen løber fra oktober og frem til maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi flytter ikke træer, når der er blade på grenene. De vil tørre ud, krølle sammen og blive sorte, beskriver Jesper Nielsen.