Maskinparken består af meget andet end klippere, og greenkeeperne har rigeligt at se til - også når hovedbanen i Køge Golfklub vinterlukkes.

KØGE: Lyset fra morgensolen falder smukt mellem træerne og rammer disen, der natten igennem har ligget tungt over området. Grøn Teknik har denne morgen i begyndelsen af oktober lagt vejen forbi det både populære og smukt anlagte 50 år gamle golfanlæg ved Køge.

Her står chefgreenkeeper Martin Thorsen i spidsen for et kompetent team, som varetager vedligeholdelsen og det omfattende plejeprogram. Ud over 18-hullers hovedbanen indeholder anlægget desuden en 9-hullers bane samt et træningsområde med blandt andet driving range.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis en spiller har haft et skænderi med konen om morgenen, og efterfølgende slår lidt for langt til højre, så kan du være sikker på, at vi får skylden for at banen ikke er i orden.

Chefgreenkeeper Martin Thorsen, Køge Golfklub

- Vi lukker hovedbanen af om vinteren, fra medio november frem til ca. 1. april. Det er en ældre bane, som er anlagt på eksisterende landbrugsjord. Den er jo ikke gennemdrænet, som mange nyere anlæg er, og derfor skal vi passe godt på den, fortæller Martin Thorsen, som har været i jobbet de seneste 10-11 år.

Engageret team

Anlægget hører med 72 hektar til blandt de mindre målt på areal, men med 1.650 medlemmer samt adskillige tusinde gæstespillere hvert eneste år, siger det sig selv, at der stilles store krav til vedligeholdelsen. Til det har chefgreenkeeperen et hold på 5-6 greenkeepere, 2 elever samt et par frivillige.

- Det er et mix af fuldtid og sæsonansatte, og de er alle meget engagerede og kompetente. Vi er generelt ærekære i denne branche, og det gælder også her i Køge. Jeg synes, det er imponerende, hvor meget vi kan lykkes med i forhold til budgettets størrelse, siger Martin Thorsen.

Han tilføjer, at greenkeeperne generelt har et godt samarbejde med direktionen og bestyrelsen i klubben, der anerkender vigtigheden af greenkeepernes arbejde.

- Hvis en spiller har haft et skænderi med konen om morgenen, og efterfølgende slår lidt for langt til højre, så kan du være sikker på, at vi får skylden for at banen ikke er i orden. Men det er den her hos os, fastslår chefgreenkeeperen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Toro har stor stjerne

Et hurtigt blik ud over maskinhusets indhold afslører, at chefgreenkeeperen har visse favoritmærker.

rich-media-5
Når det gælder klipperne, så er Toro favoritmærket i Køge. Foto: Torben Jastram.

- Jeg har været i branchen i mange år, og derfor køber jeg udelukkende de maskiner, jeg mener er de bedste til opgaven. Og så skal det være kvalitet - både i forhold til holdbarhed, service og til de arbejdsvilkår, jeg byder mit personale, fastslår han.

Klipperne er alle fra Toro, og her råder klubben over 4 greenklippere, 2 fairwayklippere, 2 teested-/område-klippere samt 2 roughklippere, hvoraf den ene er en efterløber.

- Jeg har brugt Toro i mange år, og selvom de er lidt dyrere i indkøb, er det noget der altid virker. Desuden er vedligeholdelsesomkostningerne lave. Jeg har stor tillid til service og standard hos Toro og Reesink, siger han.

Både hybrid og ren el

For nogle år siden investerede Køge Golfklub i de første hybridklippere, og det gav med det samme pote i form af en halvering af brændstofforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sidste år fik vi Toros første elektrisk greenklipper her i landet, eTriflex 3370. Det har været en af mine bedste investeringer. Den er populær blandt personalet på grund af øget komfort med lavere vibrationer og støj. Samtidig eliminerer man risikoen for skade efter en olielækage, og en el-maskine er naturligvis generelt et plus i forhold til klima og miljø, siger Martin Thorsen.

rich-media-7
Det første eksemplar i Danmark af den elektrisk greenklipper fra Toro, eTriflex 3370, landende hos Køge Golfklub sidste år. Foto: Torben Jastram.

Han tilføjer, at maskinen kan holde strøm til ca. halvanden baneomgang - i Køge er det omkring 6,5 timer - så der er ingen problemer med kapaciteten.

- Den er meget populær. Vi fik den sidste år, og den har allerede gået mere end 800 timer, siger chefgreenkeeperen.

Hvor Toro er hans favorit blandt klipperne, ligger kærligheden hos John Deere og New Holland, når det gælder traktorer. Ud over klipperne og 2-3 traktorer er der en minilæsser samt to minigravere i maskinparken. Dertil kommer en stribe mandskabsvogne og et større arsenal af udstyr til pleje, blandt andet luftningsgrej. Samlet har maskinparken en nyværdi på ca. 15 millioner kroner.

Mange vinteropgaver

Snart er klippesæsonen overstået for i år, men Martin Thorsens team har fortsat mange opgaver hen over vinteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo en skovbane, så vi skal beskære de mange træer og trimme buske. Det har vi rigtig meget af. Heldigvis har vi også de rigtige folk, for det kræver andre kompetencer, fortæller Martin Thorsen.

Et par gange eller tre årligt bliver der trimmet om træerne. De eksisterende søer skal oprenses, der skal gødskes og topdresses - og rigtig mange andre små og store faste opgaver, samt den lange række af ad hoc-opgaver, der opstår gennem sæsonen.

rich-media-9
Ud over klipning er der masser af andre vedligeholdelses- og plejeopgaver. Blandt andet træfældning og topdressing. Foto: Torben Jastram.

- Der er masser af udfordringer at tage fat på. For eksempel svampesygdommen dollarspot, som vi har haft lidt ballade med de seneste 7-8 år. Og så skal vi for øvrigt også have etableret en større ny sø. Det er også en opgave, vi klarer in-house, fortæller Martin Thorsen.