VIDEO: Entreprenørgården Syd hjælper mange landbrug med vedligeholdelse og etablering af dræn i markerne.

Døjer man med våde områder i marken, eller måske endda hele marker der er ufarbare, er det måske på tide at få kigget til drænene i marken.

Våde ufarbare områder kan skyldes gamle kollapsede dræn, eller fordi tunge maskiner har trykket dem i stykker. Det kan også skyldes forkert etablerede dræn, eller mangel på dræn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektering

For Entreprenørgården Syd ved Lunderskov i Sydjylland handler det ikke om at komme i marken med de store maskiner. I hvert fald ikke før der er lavet en præcis projektering af dræningsopgaven.

- Når en kunde kontakter os forud for en dræningsopgave, så kører vi ud på marken med vores UTV, der er monteret op med GPS-udstyr. Ved hjælp af GPS-udstyret og med egne oplevelser af marken, får vi et meget præcist kort, der sammen med de indtryk vi selv danner os, er grundlag for at kunne projektere hele dræningsopgaven, fortæller Anders Thomsen, medindehaver af Entreprenørgården Syd.

GPS-kortet der udarbejdes med virksomhedens GPS-udstyrede UTV ligges på en computer, som ved hjælp af softwareprogram fra Trimble udregner, hvordan drænslangerne kan ligge.

Herefter går Anders Thomsen igang med at kontrollere, om det foreslåede fra Trimble ser fornuftigt ud, og tilføjer eventuelt tidligere etablerede dræn eller andet relevant - for eksempel vandledninger eller elkabler.

Derefter udarbejdes et tilbud til kunden på dræningsopgaven, og hvis kunden accepterer tilbuddet, bruger Anders Thomsen mere tid på projekteringen for at sikre sig at alle dræn kan blive etableret korrekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Projektet tegnes op ved hjælp af GPS i virksomhedens UTV. Privatfoto: EgSyd.

- Afhængigt af omfanget, kan det godt være, der skal kigges på projektet over nogle dage. Der er ofte mange indtryk fra marken, der betyder, at jeg ændrer lidt på drænene eller tilføjer brønde med mere, fortæller Anders Thomsen.

- Måske er det kun nødvendigt at dræne to hektar for at redde hele marken på 30 hektar. I andre tilfælde vil den uerfarne måske lægge en enkelt drænslange igennem et vådt område, selvom det reelt er nødvendigt at dræne et større område for ikke at komme i problemer senere. Det kan Trimble softwaren ikke selv regne ud, og jeg syntes det er fedt at nørde i planlægningen på den her måde, siger Anders Thomsen.

Alle drænkort over færdige projekter gemmes både elektronisk og som print, så de næste lodsejere og entreprenører om mange år kan se, hvad der er foretaget på markerne.

- Mange af de drænkort der er lavet for 50-100 år siden har skullet videregives, når jorden eller ejendommen er blevet handlet, og det er der gået mange kort tabt ved. Og de kort der eksisterer endnu kan være ulæselige, både på grund af alder, men også hvis der er tilføjet rettelser igennem årene, fortæller Anders Thomsen.

Øget værdi

Esben Graff Jensen ejer landbruget Håstrupgård ApS nord for Kolding, og driver 700 hektar jord. Da Maskinbladet møder Esben i marken, har Entreprenørgården Syd netop afsluttet et drænprojekt på en 30 hektar stor mark, hvor der er etableret 18 km dræn samt en hovedledning med syv brønde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Sådan ser drænkortet ud før drænarbejdet udføres. Foto: Uffe S. Kristensen.
rich-media-7
Og sådan ser det ud fra luften efter udførelse. Foto: Uffe S. Kristensen.

- Da jeg startede med at drive landbrug, der kørte jeg selv rundt med rendegraveren og spuleren for at reparere de dræn, der var kollapset eller tilstoppet. Efterhånden som det blev for omfattende selv at nå det hele, så hyrede jeg maskinstationen. Til sidst var der så mange bløde områder, at jeg var nødt til at hyre mere specialiserede virksomheder ind, og de sidste mange år har det været Entreprenørgården Syd, som har udført drænprojekter for mig, fortæller Esben Graff Jensen.

- Drænarbejdet gør jo at jeg kan dyrke min jord kontinuerligt fra en side af, og ikke skal køre fra en ufærdig mark på grund af bløde områder. Og så tror jeg på, at marken er mere værd i et salgsøjemed, når man kan vise med drænkort, at der er etableret et velfungerende dræn, siger Esben Graff Jensen.

rich-media-8
Anders Thomsen, til højre, afslutter drænopgaven ved at overlevere drænkortene til Esben Graff Jensen. Foto: Uffe S. Kristensen.