Arkil har skybrudssikret det næsten 400 år gamle fæstningsanlæg. Nu mangler blot sidste del af den omfattende reetablering af belægningen.

KØBENHAVN: Arkil er netop nu i gang med at genetablere belægningen på det stjerneformede fæstningsværk, Kastellet. Entreprenøren har for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse siden 2019 været i gang med en omfattende skybrudssikring af området, der blandt andet omfatter en helt ny pumpestation med tre særlige "skybrudspumper", som er etableret under jorden ved Kommandantgården.

I alt skal vi lægge 29.000 kvadratmeter belægning, der primært drejer sig om brosten, chaussesten og knoldebro.

Projektchef Michael Pinderup Nielsen, Arkil A/S

- Vi har med styret underboring ført tre stk. Ø710 afvandingsledninger et par hundrede meter ud i havnebassinet, så man i tilfælde af voldsomt skybrud kan komme af med faretruende vandmasser fra Kastellet. Det er solide pumper, så der kan hurtigt afvandes, fortæller projektchef Michael Pinderup Nielsen fra Arkil A/S til Grøn Teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt vandreservoir

Projektchefen har stået i spidsen for opgaven siden projektstart i september 2019, hvor der løbende har været 25-35 personer tilknyttet projektet.

- Sammen med det opfattende kloakprojekt har vi etableret et stort vandreservoir under Kirkepladsen, og vi har renoveret fjernvarmeanlægget, så vi efterhånden kun mangler at reetablere det sidste af belægningen. I alt skal vi lægge 29.000 kvadratmeter belægning, der primært drejer sig om brosten, chaussesten og knoldebro, fastslår projektchefen.

rich-media-3
Projektchef Michael Pinderup Nielsen, Arkil A/S. Foto: Torben Jastram.

Mange dynger med brosten flere steder i området vidner om, at belægningsarbejdet i sig selv har været lidt af et logistisk puslespil.

- Det er jo et nationalt klenodie, vi arbejder med, og derfor er det vigtigt, at vi lægger brostenene samme steder, som vi har taget dem op, fortæller han.

Ikke kortlagte ledninger

Alligevel har der været en række udfordringer undervejs i projektet, som heldigvis er blevet løst fint undervejs. Kastellet benyttes stadigvæk som kaserne, ligesom det også er en yndet turistattraktion. Arbejdet med skybrudssikring skal udføres, så det stadigvæk er muligt at gå tur på voldene og se på de gamle bygninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo et specielt sted, hvor man skal passe på omgivelserne. Samtidig er det en større arbejdsplads, og dertil skal lægges de rigtig mange turister som hver eneste dag besøger stedet. Desuden skal vi i gravearbejdet tage højde for, at vi kan støde på ikke-kortlagte ledninger, som er etableret gennem årene. Men det hele er lykkedes, så vi er meget tilfredse, siger Michael Pinderup Nielsen til Grøn Teknik.