Lyt til artiklen:

Valtec medbringer rovdyr til E&H

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Kædeslåmaskine fra Kronos med på maskinmessen i Herning.

Hvis man googler oversættelsen på "predator", toner ordet "rovdyr" frem. Det er på mange måder en udmærket beskrivelse af den Kronos Predator kædeslåmaskine, firmaet Valtec tager med til E&H. Det er nemlig et grådigt redskab, man har monteret i spidsen på den Kronos 709 skovkran, firmaet har monteret på en Valtra T234D traktor.

Til naturpleje og grov vegetation

Predatoren er ekstrem enkel og robust. Den består af et skjold, en rotor og 2 kraftige kæder. Når disse kæder slynger rundt, "æder" rovdyret alt på sin vej og knuser det ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kædeslåmaskinen er et effektivt redskab med stor kapacitet og lang rækkevidde, når den er kranmonteret. Den er effektiv langs skel i landbruget, eller når naturen skal plejes, uanset om uønsket vegetation skal holdes nede, eller den gamle vegetation skal knuses for at give plads til frisk opvækst.

Predator 1700 kan monteres i front- eller bagliften på en traktor, men det er, når den monteres på en gravemaskine eller en traktormonteret skovkran, den rigtig kommer til sin ret.

Hvis man beskriver Kronos Predator nedefra, består den af to robuste 130 mm kæder, der er monteret på en hydraulisk rotor (kræver 100-120 l/min. hvilket svarer til ca. 1.100-1.300 rpm på rotoren). Det er den enhed, der udfører arbejdet under et skjold, der er formet som en flad pyramide med afrundet, forstærket kant, som lader vegetationen glide uhindret ind under skjoldet til knusning via de roterende kæder. Skjoldet kan udstyres med en hydraulisk opklappelig skærm foran. Når den løftes, er der en større åbning ind til knuseren, og grov opvækst eller buske glider nemmere ind og neddeles. Kronos Predator kan leveres med valgfri tilt på knuserhovedet, hvilket gør det let at arbejde langs en skrænt eller på begge sider af f.eks. en grøft, selvom man kun frit kan køre på den ene side.

Kronos Predator er ikke beregnet til fin græspleje, men er til gengæld uhyggelig effektiv til at "smadre" grov vegetation og træagtig opvækst. Kombinationen med en kranarm og kædeslåmaskinen giver selvsagt lang rækkevidde og mange muligheder på stejle skrænter osv. Driftsomkostningerne er begrænsede, for kæderne skades ikke, hvis de træffer en sten eller andre jordfaste forhindringer undervejs, hvilket gør den særdeles velegnet på diger, i skovbryn og langs markveje og grøftekanter, hvor man aldrig helt kan være sikker på, hvad man møder undervejs.