Lyt til artiklen:

Skovrådet klar til at understøtte FN's klimaanbefalinger

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Produktion af bæredygtigt træ fra de danske skove skal hjælpe den grønne omstilling på vej, lyder det fra Skovrådet, der kommer med en række anbefalinger i kølvandet på FN's klimarapport.

Skovrådet har iværksat et arbejde, der skal levere en række anbefalinger, som kan fremme den grønne omstilling. Herunder tales der om at styrke rammerne for produktion af bæredygtigt træ fra de danske skove samt øge anvendelsen af træ i produkter, som lagrer CO2, og som kan erstatte blandt andet stål og beton i byggeriet.

- Skovbrug indtager allerede en yderst vigtig rolle i den grønne omstilling, hvor vi skal ændre os fra at være et fossilbaseret samfund til et samfund, hvor et langsigtet mål om klimaneutralitet opnås på en omkostningseffektiv og sikker måde, siger Skovrådets formand Carsten With Thygesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skovrådets initiativ er sat i værk i forlængelse af, at regeringen i slutningen af 2020 vedtog en natur- og biodiversitetspakke, som prioriterer etablering af urørt skov og natur-nationalparker - herunder etablering af op til 75.000 hektar urørt skov. Beslutningen om at etablere mere urørt skov i Danmark sker samtidig med en historisk stor efterspørgsel på træ både i Danmark og internationalt fra blandt andet bygge- og materialeindustrien.

Styrket forsyning og anvendelse

I sine anbefalinger vil Skovrådet fokusere på både øget forsyning og anvendelse af træ fra dansk skovbrug.

På forsyningssiden vil Skovrådet undersøge og drøfte de nuværende og fremtidige rammer for produktion af bæredygtigt træ, herunder hvordan produktionen af dokumenterbart, bæredygtigt træ fremmes for eksempel ved øget anvendelse af certificering.

På anvendelsessiden vil Skovrådet afdække og inspirere til, hvordan både kendte og nye former for anvendelse af træ kan fremme den grønne omstilling. Det gælder ikke mindst, hvordan den nuværende afbrænding af biomasse i fremtiden kan benyttes til nye og mere værdiskabende formål, og hvordan træ i højere grad kan indgå i den cirkulære økonomi

- FN´s konklusion er klar; det er bydende nødvendigt med handling nu. Vi ser skovbruget som en del af løsningen på klima-udfordringerne og skovbruget både kan, skal og vil komme til at spille en endnu vigtigere rolle i løsningen af de udfordringer, vi står over for. Derfor er det nødvendigt, at vi både ser på, hvordan og hvor meget træ vi producerer, og hvordan vi kan øge anvendelsen af træ, siger Carsten With Thygesen.