Helt ny skovvogn og kran hos Valtec, der er ekspert i at bygge skovtraktorer og specielle maskinsæt op omkring traktorer fra Valtra.

Den nye skovvogn er fra finske Kronos, som har bygget deres nye Kronos 121 skovvogn op omkring en fast rammekonstruktion, som det kendes fra de selvkørende udkørselsmaskiner.

Den har kraftige kæpstokke og en udskydelig bagende, der forlænger vognens længde. Et bakkamera er integreret i bagenden og hjælper til lettere manøvrering under vanskelige oversigtsforhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kronos 121 er designet som en modulbaseret skovvogn, der nemt kan apteres efter individuelle ønsker. Man kan for eksempel få sider og bund som indsats, eller vognen kan udstyres med semiautomatiske, hydrauliske støtteben, der efter aktivering ved et dobbeltklik på joysticket selv finder frem til den bedst mulige position/støtte for vognen. Teknologien kalder Kronos for Smart Stabilizer Control - SSC.

rich-media-2
Støttebenene kan styres med Kronos' SSC, der automatisk stiller støttebenene i den mest hensigtsmæssige position. Foto: Kronos.

Kronos Gripto 709 kranen er udrustet med den såkaldte Kronos Smart Boom Control (SBC), der er en kranspids-styring der er unikt for kraner til traktorsegmentet.

Med SBC styrer man i princippet kranens spids direkte via et joystick i stedet for at styre de enkelte cylindre. Kranspidsen bevæger sig smidigt i samme retning og hastighed, som operatøren bevæger joysticket.

En indbygget endepositions-dæmpning forhindrer stød, når cylindrene når deres endepositioner. Det er også muligt at aktivere en funktion, så drejningshastigheden er konstant, uanset om kranspidsen er tæt på eller langt ude. Systemets sensorer sidder godt beskyttet på kranbommen, men er lette at servicere, hvis det bliver nødvendigt. Softwaren til SBC er placeret i kranventilstyringen, og der er indbygget diagnostik til eventuel fejlfinding.

En komplet enhed

På Langesø er den nye skovvogn spændt efter en fuldt skovudrustet Valtra N174 Direct. Den er omhyggeligt beskyttet mod skovens stød og grene, er udrustet med en sikkerhedsgodkendt glastaglem, der gør det nemt at have overblik over kranens øvre arbejdsområde og er selvfølgelig med TwinTrac vendbar kabine, der er fuldt udrustet med armlænsbetjening med mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med et Valtec X-Crane system er traktor og skovvogn fuldt integrerede, når det kommer til vognens hjultræk og traktorens transmission. Systemet kobler drevet til samme tidspunkt og den samme retning som traktoren og sikrer også, at vognen drives frem med den samme hastighed som traktoren.

Valtec angiver, at de giver bedre trækegenskaber for hele maskinsættet, smidigere kørsel i terræn og at levetiden på traktorens transmission forlænges, fordi den populært sagt ikke bliver skubbet i stykker af et primitivt vogndrev. Derfor behøver traktorføreren ikke længere bekymre sig om vogntrækket - alt styres automatisk.

- Det er helt overordnet et solidt, effektivt og ekstremt brugervenligt maskinsæt, og så er det moduliserende koncept omkring den nye Kronos 121 skovvogn godt tænkt. Vores kunder kan få en rigtig solid standardvogn, der bliver tilpasset individuelt til deres ønsker og behov - og så selvfølgelig en helt suveræn, smidig og brugervenlig skovkran, fortæller Flemming Tandrup der er Valtecs ekspert indenfor skovtraktorer og specialbyggede maskinsæt til skovbrug.

rich-media-4
På Langesømessen præsenteres Kronos skovvognen som en komplet enhed bygget sammen med en Valtra N174 Direct. Foto: Kronos.