Yderligere to Toro roughklippere med "pyntede" og nedjusterede timetal fundet i Danmark.

Tidligere på sommeren fortalte Grøn Teknik om svindel med kostbare brugte Toro klippemaskiner, der var hentet til danske golfklubber fra en tysk forhandler. Det blev med hjælp fra Reesink Turfcares specialister konstateret, at maskinerne havde markant flere timers brug bag sig, end den tyske forhandler og tællerne oplyste.

Og det er ikke småpenge, sælgeren forsøger at svindle sig til. I det ene tilfælde gav det sælgeren en ekstra fortjeneste på mindst 300.000 kroner, og i det andet tæt ved 500.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg synes det er interessant, at sælgeren har taget så stor en risiko og gjort maskinerne "beskidte" i betragtning af, at de ikke havde så mange timer på tælleren.

Thoms Nielsen, Reesink Turfcare Danmark

Omtalen af svindelsagen har efterfølgende fået flere klubber til at kontakte Reesink Turfcare, som er officiel forhandler af Toro i Danmark. Og nu viser det sig, at yderligere mindst to maskiner i Danmark er fixet på samme måde som de foregående. Der er også i disse tilfælde tale om Toro GM4700. Det fortæller Reesink Turfcares Eftermarkedschef, Thomas Nielsen, der har undersøgt maskinerne.

Klonet controller

- Klipperne var solgt som let brugte med et timetal på 800-900 på tælleren. Men ved at spore historikken baglæns kan vi se, at der er fiflet med begge maskiner. Desuden er begge maskiners controller klonet fra en helt anden modermaskine - akkurat som i de første to tilfælde, fastslår han over for Grøn Teknik.

I hvert fald den ene af de to Toro-klippere kommer fra den samme tyske forhandler, som leverede de to første klippere. Hvor den anden er hentet, er endnu ikke endeligt fastslået - men alle fire maskiner har en controller, der er klonet fra den samme modermaskine.

Stor risiko

- I de første to tilfælde var timetallet justeret rigtig meget ned til omkring en fjerdedel. I de to nye tilfælde er det imidlertid interessant, at nedjusteringen er noget lavere. Den ene fra godt 2.000 timer til 800-900, og i det andet tilfælde endnu mindre - fra ca. 1500 til 800-900 timer, fortæller Thomas Nielsen og tilføjer:

- Jeg synes det er interessant, at sælgeren har taget så stor en risiko og gjort maskinerne "beskidte" i betragtning af, at de ikke havde så mange timer på tælleren. De kunne sagtens være solgt til en god pris, uden at man svindlede med timerne, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Toppen af isbjerget

Grøn Teknik er bekendt med, at der i hvert fald i det ene af de to nye tilfælde - en maskine solgt til en golfklub i Sydvestjylland - efterfølgende har været betalt kompensation. Sælgeren lagde sig fladt ned straks efter klubben henvendte sig med bevis for svindlen. Det samme var tilfældet med de første to svindelsager.

Hos Reesink Turfcare frygter man, at de fire tilfælde kun er toppen af isbjerget.

- Disse eksempler drejer sig om import fra Tyskland, men det kunne for mig at se også sagtens gælde for maskiner importeret fra UK, USA eller et helt tredje land, har administrerende direktør Carsten Brandt, Reesink Turfcare Danmark, tidligere udtalt til Grøn Teknik.

En kedelig tendens

Også hos Maskinleverandørerne er man klar over problematikken.

- Vi har de senere år oplevet et stigende problem, når man importerer brugte maskiner fra udlandet. Og selvom problemet endnu ikke er voldsomt stort, så er det alligevel en tendens, man som køber skal være meget opmærksom på, lyder det fra branchedirektør Klaus Nissen, Maskinleverandørerne.