Lyt til artiklen:

Natur, biodiversitet, el og jord: Fagligt Forum er klar til HL21

00:00
Hastighed: ???x
04:05

Fagligt Forum disker igen op med en række kurser under dette års Have & Landskab.

Der er lagt op til 1000 minutters faglig undervisning, når Have & Landskab slår dørene op til endnu en omgang Fagligt Forum, som er udstillingens faste række af minikurser med eksperter og fagfolk.

I løbet af de tre dage på messen kommer Fagligt Forum vidt omkring med emner som bæredygtig jordhåndtering, effektiv vintertjeneste på cykelstier, el som drivmiddel, natur i boligområder, planter, biodiversitet og meget mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er væsentlige emner, som vi løfter op til et passende niveau og går i dybden med, så gæsterne virkelig får noget med hjem. Der sker nemlig meget i disse år omkring eksempelvis el-maskiner, biodiversitet og jordhåndtering, og det er vigtigt at komme ned og deltage i dialogen og få de nyeste erfaringerne fra konkrete projekter, siger Palle Kristoffersen, der er Have & Landskabs bestyrelsesformand og adjungeret professor ved Københavns Universitet.

Natur i boligområder

Ude blandt landets boligselskaber er der en livlig debat i gang, som handler om, hvordan driftsfolkene skal navigere i krav om mere natur. De er bekymrede for, at udearealerne kommer til at se rodede ud.

Derfor er landskabsarkitekt og medlem af Have & Landskabs advisory board, Niels Lützen, klar alle tre udstillingsdage med oplægget "Natur i boligområder."

- Der er virkelig mange spørgsmål, som rejser sig, når man taler natur i boligområder. For hvad er natur overhovedet? Er det nogle fine staudebede, som er gode for insekterne, eller er det helt vildt og uplejet? Og gør vi det for at spare penge eller for virkelig at rykke noget i forhold til bæredygtighed? Og hvad med æstetikken? lyder det fra Niels Lützen.

Han understreger, at kurserne kommer til at være meget praktisk funderede og vil tage udgangspunkt indlæg fra de ansvarlige på de forskellige projekter, som præsenteres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læring til folkene i marken

Når der afholdes Fagligt Forum, er det vigtigt, at oplæggene både rummer vigtig læring for tegnestuernes og forvaltningernes planlæggere men også for folkene i marken.

Derfor kommer Jakob Sandell Sørensen, der er associeret partner ved Schønherr, og præsenterer erfaringerne fra et omfattende regnvandsprojekt i forbindelse med etableringen af 130 hektar ny bydel ved togstationen Køge Nord. Det sker til kurset "Den gode vækstjord skabes i fællesskab" den 25. august.

- Jord er jo mange ting, og tit er der stor forskel på, hvad man ved, når man tegner projektet, og hvad man finder ud af, når man kommer i jorden. I Køge Nord har vi forsøgt at lave en proces, som tillader os at blive klogere og ændre strategi undervejs. Og her har du i høj grad brug for maskinførerens erfaringer og for at høre, hvad de ser og mærker, når de arbejder med jorden, siger Jakob Sandell Sørensen.

Oplæggets mediator er lektor Jan Støvring fra Københavns Universitet. Til torsdagens kursus har han inviteret Malmos Landskaber og Julie Kierkegaard Landskabsarkitekter til at diskutere udfordringer og løsninger omkring jord, græs og frøblandinger på en 10 hektar stor byggegrund i Tuborg Havn.

Få styr på jordens styrke

På årets Have & Landskab er der masser af demonstrationsprojekter omkring jord og vækstmedier i år, men også på Fagligt Forum kan deltagerne få et bedre fundament at stå på, når snakken falder på jordens styrke. Her er bygningsingeniør med speciale i Geoteknik hos BG Byggros, Peter Randrup Nilsson klar med oplægget "Hvor meget kan det bære?"

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har brug for plads til træernes rødder under belægninger, fortove og cykelstier, uden at det giver sætningsskader over tid. Men så snart du har et jordmateriale, hvor der skal asfalt, brosten eller en anden belægning ovenpå, skal du kende styrken ligesom med alle andre byggematerialer. Mange landskabsarkitekter oplever, at ingeniørerne vender tommelfingeren ned, når de kommer med deres projekter, fordi de styrkemæssige egenskaber ikke er beskrevet godt nok, siger Peter Randrup Nilsson.

Fagligt Forum rummer i alt 10 forskellige oplæg, hvoraf flere bliver afholdt alle tre dage. Der bliver afholdt mindst syv oplæg hver af de tre udstillingsdage, og alle Fagligt Forums arrangementer er gratis at deltage i for professionelle gæster.