Træleverandøren Keflico går forrest i et fælles initiativ med andre aktører i træbranchen om at præge den bæredygtige udvikling i Amazonasregnskoven.

Skovrydningen i Amazonas har nået sit højeste niveau i 12 år, og udviklingen går i den forkerte retning. Flere og flere af skovens områder ryddes eller afbrændes og inddrages til enten kvægdrift eller sojaproduktion, fordi skovbruget i regnskoven er en dårligere forretning.

Det er skidt for både klimaet og biodiversiteten. Derfor har den danske træleverandør Keflico valgt at indgå i et fælles initiativ med andre aktører i træbranchen om at præge udviklingen. Initiativet hedder "An Amazon Initiative."

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et åbent brev til den brasilianske skovsektor skriver Keflico og de andre aktører, at den tropiske træproduktion bør være en del af den grønne omstilling, der foregår i træbranchen. De skriver også om deres interesse i træ, der fremstilles bæredygtigt, og langsigtede skovbrugsinitiativer i Amazonas.

Håbet er at skabe opmærksomhed og motivere brasilianere til at satse på skovbrug.

- De fleste vil jo umiddelbart synes, at det lyder positivt, at træproduktionen i Amazonas er faldet voldsomt, men i realiteten er det faktisk et kæmpe problem, fordi alternativet oftest er rovdrift og afbrænding af træer til fordel for landbrug. Hvis man vil bevare regnskoven, er det derfor nødvendigt i stedet at sikre en bæredygtig træproduktion, hvor der eksempelvis bliver plantet nye træer, og træerne bliver fældet i et kontrolleret, passende tempo, så skov og biodiversitet hele tiden bliver bevaret, siger Kasper Kopp, der er chef for Sourcing & Compliance i Keflico.

I brevet understreger aktørerne i træbranchen samtidig deres interesse i FSC-certificeret træ - også fra mindre kendte træsorter.

Forbrugervaner skal ændres

Netop fokus på de mindre kendte træsorter er vigtigt ifølge Kasper Kopp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Folk holder sig som regel til de fem-seks mest kendte træsorter, når de køber træ, men i regnskoven er der flere hundrede forskellige træsorter. Hvis man vil gøre skovbrug i Amazonas attraktivt, så er det nødvendigt at forbrugeren, håndværkeren, entreprenøren og leverandøren får øjnene op for de andre træsorter, siger han.

Kasper Kopp mener, at forbrugerne typisk er meget traditionsbundne, og det er altså derfor, at de ofte vælger de træsorter, de kender, når terrassen eksempelvis skal lægges. Det kan dog være en god idé at kigge mod de andre træsorter - ikke kun fordi det gør skovdrift i Amazonas mere attraktivt, men også fordi der er penge at spare.

- Da der ikke er så stor efterspørgsel, er de mindre kendte træsorter naturligvis ofte billigere, fortæller Kasper Kopp.