Den digitale byggeplads har vind i sejlene, og der kan både være tid, penge og bæredygtighed at hente, for dem der tager omstillingen til sig. Hos Leica Geosystems er det blandt andet cloud-teknologien, der er i vækst.

Cloudløsninger, 3D-teknologi og automatisering. De digitale muligheder og værktøjer har i høj grad gjort deres indtog på de danske byggepladser til fordel for en mere effektiv og glidende byggeproces. Det har man også oplevet hos Leica Geosystems, hvor den danske direktør, Henrik Wiese, spår endnu mere digitalisering og brug af teknologiske værktøjer i den kommende tid.

- Lige nu peger tendensen i retning af mange flere cloudløsninger. Virksomhederne har fået øjnene op for værdien af at få projekterne opdateret i realtid - også fordi der er store produktivitetsgevinster at hente i den digitale overvågning af volumener, om det så er jord, beton eller fyld, beretter han og tilføjer desuden, at cloudløsningerne er et af de større vækstområder i teknologivirksomheden for tiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er særligt indstillingen, at et byggeprojekt skal være digitalt fra vugge til grav, der vinder frem. Det betyder blandt andet, at der skabes digitale tvillinger af byggerier, inden de bygges, som så vil kunne bruges i hele byggeriets levetid af de forskellige aktører, der kommer i berøring med byggerierne. Tankegangen bag bygger på open source software, der gør det muligt at give relevante aktører adgang til tegninger, koder og tal. Og det kan altså bane vejen for kortere og mere effektive processer, er erfaringen hos Leica Geosystems.

- Hvis vi skal have en effektiv byggebranche, så er det alfa og omega, at vi tager al den teknologi, der kan hjælpe byggeprocessen, til os. Det betyder, at vi skal arbejde digitalt meget tidligere, så vi får en glidende og dermed effektiv byggeproces hver gang, siger Henrik Wiese og tilføjer:

- Mange tror, at det kun giver mening at bruge de digitale værktøjer i de helt store anlægsbyggerier, men vi har også kunder, der benytter for eksempel 3D-teknologi helt ned på parcelhus-niveau, så det er hele byggebranchen, der kan drage fordel af en mere digital tilgang - og det er de fleste ved at få øjnene op for.

Robothunde og automatisering

Hvis man spørger Henrik Wiese, hvad den nære fremtid bringer for Leica Geosystems, så er svaret blandt andet, at vi kommer til at se en højere grad af automatisering i anlægsregi.

- Automatiseringen sniger sig gradvist ind i branchen, senest inden for maskinstyring har vi lanceret et semiautomatisk system til gravemaskiner, som der er blevet taget rigtig godt imod, fortæller direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Menneskets bedste ven har også gjort sit indtog hos Leica Geosystems - dog i en mindre blød udgave, for virksomhedens laserscannere er blevet populære i forbindelse med overvågning af bygge- og anlægsfaser og deres fremskridt. Samarbejdspartneren Boston Dynamics har udviklet robothunden Spot, der har fået installeret Leica-laserscanneren RTC360 på ryggen. Den firbenede robothund er smart, fordi den kan begå sig steder, hvor det hidtil har været svært at komme til.

- Teknologien åbner mange muligheder for dem, der tager den til sig. Og det er der heldigvis mange, der gør. I Danmark har vi et godt udgangspunkt for at blive førende inden for den effektive, digitale byggeplads, og den udvikling skal vi bare fortsætte, mener han.

Leica Geosystems er en global spiller og leverandør af en bred vifte af maskinstyringssystemer og opmålingsteknologi til bygge- og anlægsbranchen.