VIDEO: GPS-styrede løsninger til den grønne branche er blevet iværksætter Claus Bjerres guldæg. Mød manden bag de kønne kridtstreger

Når de over 200 fodboldbaner i Holstebro Kommune skal kridtes, er det GPS-teknologi fra Traqnology, der sørger for, at stregerne er snorlige og arbejdet hurtigt afsluttet. Sådan er det også i ni andre danske kommuner, men det er ikke kun herhjemme, at GPS-styret opstregning hitter.

Systemerne fra den danske virksomhed er også at finde i England, Sverige, Frankrig og USA, og står det til manden bag Traqnology, er grænsen ikke nået endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den mand er Claus Bjerre. Han startede virksomheden i 2017, og det var en forholdsvis nem beslutning, fortæller han.

- Min mavefornemmelse var helt klar. Hvis jeg havde chancen for det der guldæg, så var det det her, siger han.

Selve systemet monteres på en maskine - det kunne være en plænetraktor - og så snart det er installeret, er det eneste, operatøren skal gøre, at køre maskinen i stilling der, hvor eksempelvis en kridtstreg skal laves. GPS-systemet vil således overtage styringen og sørge for, at linjen placeres helt korrekt ud fra de dimensioner, som operatøren har angivet i den tilhørende app.

- Man behøver ikke at kunne se stregen, fra sidst banen blev kridtet, maskinen kører samme sted, forsikrer Claus Bjerre.

Lige linjer

Claus Bjerres rejse mod at blive selvstændig startede i Skanderborg Kommune i 2015, hvor han var på besøg for den virksomhed, han arbejdede hos på daværende tidspunkt. Virksomheden laver førerløse plæneklippere, men i Skanderborg Kommune var man ikke helt klar til at gå den førerløse vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De spørger mig så i samme ombæring, om jeg ikke kan montere GPS på den gator, de lige havde købt til at kridte fodboldbaner op med, fortæller Claus Bjerre.

Claus Bjerre havde et godt kendskab til de GPS-systemer, man brugte i landbruget, og med lidt teknisk snilde, kunne det faktisk godt lade sig gøre, sagde han.

Jeg havde selvtillid nok, og så havde jeg lyst til at lave noget, der ikke var lavet før.

Claus Bjerre, stifter og salgschef Traqnology

Den, der skulle køre med det, skulle dog forberede sig på, at det ikke var noget, man lærte på ti minutter. Men det lykkedes operatøren at blive god til det, og derfra tog det fart.

I England rygtedes det, at de kunne lave lige linjer i Danmark, og Claus Bjerre blev inviteret til Padborg af det engelske firma Linemark for at vise sin nyskabelse frem.

- De kunne rigtig godt lide outputtet - altså de lige linjer - men når det kom til brugerfladen, var de jo helt sat af, fordi den var lavet på dansk til en landbrugsmaskine, fortæller Claus Bjerre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det såede kimen til at komme i gang med en brugerflade, der var skabt til den grønne branche. Det blev dog ikke hos det firma, som Claus i sin tid arbejdede hos, så han besluttede at starte op selv.

- Jeg havde selvtillid nok. Jeg havde masser af viden indenfor GPS og et internationalt netværk af folk, der arbejdede med GPS. Og så havde jeg lyst til at lave noget, der ikke var lavet før, fortæller Claus Bjerre.

Til den grønne branche

Selvom det hele startede på fodboldbanen, handler det i dag om meget mere end det. Lacrosse, rugby og ultimate frisbee er bare nogle af de sportsgrene, man finder i kartoteket af opstregningsskabeloner. De findes alle i appen "Sportstraq," som er designet til formålet. Derudover findes der særskilte apps, som er beregnet til jordbearbejdning, såning af nye græsplæner, klippemønstre og lignende. De er udarbejdet efter samme princip med GPS-styring.

Nyeste skud på stammen fra Traqnology er Turf Tech GPS, der er udviklet til golf, sport og have-/parksegmentet. Turf Tech kan blandt andet hjælpe med at sørge for ensartethed i klippemønstre og undgå kollision med sprinklere i jorden.

Systemerne fra Traqnology kan monteres på de fleste køretøjer, og når de først er installeret, kan de flyttes fra maskine til maskine på ganske få minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De er målrettet den grønne branche med henblik på at skabe ensartede resultater og spare operatøren for tid.

- Den grønne branche går meget op i detaljer. Jo finere og mere ensartede, ting kan blive, desto bedre er det, siger Claus Bjerre.

GPS-teknologi har længe været anvendt til netop de formål i landbruget, og Claus Bjerre har da også undret sig over, hvorfor ingen har fået den idé at lave GPS-styring til den grønne branche før.

- Her har du nogen, der kører lige så mange timer. Det er godt nok noget mindre grej, men procentvis kører de med lige så meget overlap som i landbruget, så besparelsen på tid og penge er noget nær det samme, hvis man regner i procent, siger Claus Bjerre.

Et køretøj, der er monteret med GPS-systemet, kan køre omtrent 15 - 20 kilometer i timen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men tid og penge er ikke alt. Claus Bjerre mener også, at det er vigtigt, at kunden føler, at produktet er lavet specifikt til dem.

- Vi forsøger at lave brugerfladen, så den passer til de folk, der skal bruge den. Og så lytter vi og tilpasser så vidt muligt efter behov, siger han.

Claus Bjerre er selv meget praktisk anlagt, så han bilder sig selv ind, at han kender sin målgruppe, og han bestræber sig på at være i øjenhøjde med den.

- Jeg tager ofte ud til kunden og sætter mig på den maskine, der er tale om, for at få et ordentligt indtryk af, hvad det er for en situation, vedkommende står i, fortæller han.

Når kunden kommer igen

Claus Bjerre kan rigtig godt lide kundekontakten i det daglige, men det bedste ved hans arbejde er at se tingene lykkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At sælge det første anlæg handler om, hvor god en sælger du er. Når kunden vil købe anlæg nummer to, ved du, at det er fordi, produktet fungerer, siger Claus Bjerre.

Ofte er det en kommune eller en privat entreprenør, der udfører et arbejde for en kommune, som er kunden. Derfor er det først og fremmest manden på gulvet, der skal overbevises. Dernæst skal hans chef også synes, at det er en god idé, og så kommer hele budgetgodkendelsesprocessen.

- Jeg har lært, at det at sælge til en kommune kan være en lang proces, siger Claus Bjerre med et glimt i øjet.

Og når man er en ivrig iværksætter, kan det være svært at forlige sig med, at tingene tager tid.

- Når du er selvstændig, er det dig, der har fingeren på kogepladen, så kræver det, at du arbejder 80-100 timer i ugen, så gør du det, fordi det er din egen baby, siger Claus Bjerre og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men man kan ikke forvente, at samarbejdspartnere eller kunder altid er lige så investerede i at få tingene til at ske og lige så villige til at arbejde længe for det. De arbejder under andre forudsætninger. Det skulle jeg lære at acceptere.

En nærværende far

De mange timers arbejde og megen rejseaktivitet er naturligvis noget, der giver udfordringer, når man også har en familie, som man gerne vil være sammen med.

Claus Bjerre har tre børn, og han har måttet sande, at det kan være svært at forene en travl hverdag og rollen som nærværende familiefar.

- Jeg kunne godt sætte mig, se tegnefilm med mine børn og synes, det var hyggeligt. Men efter tre minutter fangede jeg mig selv i at kigge henover tv'et og tænke på tusind andre ting, siger Claus Bjerre.

rich-media-11
Claus Bjerre. Foto: Tim Søgaard.

Derfor har han måttet lære at skemalægge arbejdet så vidt muligt og koble af, når han ikke arbejder. Heldigvis har Claus Bjerre opbakning fra hjemmefronten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ville ikke kunne det her, hvis jeg ikke havde den opbakning, siger han.

Full-line til den grønne branche

Claus Bjerre er på bare seks år nået så langt med Traqnology, at han er sikker på, at virksomheden nok skal klare sig. Det skal drives så langt som muligt, og ambitionen er at blive full-line leverandør til den grønne branche.

Men hvilket tempo, Traqnology skal udvikle sig i, er ikke forudbestemt.

- Skal det foregå i en hastighed, hvor vi selv kan tjene pengene til den vækst, vi ønsker, eller skal vi have investorer ombord? Det må tiden vise, siger han.

Den første afdeling i USA er åbnet, og udviklingsmulighederne er mange.

- Vi vil gerne ud i hele verden, hvis vi kan komme det, og der er masser af muligheder for at udvikle og inddrage nye områder, hvor GPS-teknologi kan være nyttig, så vi løber ikke tør for arbejde lige foreløbig, siger Claus Bjerre.

Han får hjælp til enkelte ting, men ellers står han selv for at drive virksomheden. Det kan dog snart være slut.

- Det skal ikke blive større, end det er nu, før jeg ikke kan håndtere det selv længere. Så må vi se, om der skal ansættes nogle dygtige folk, siger han.

Hvad fremtiden bringer, kan Claus Bjerre til gengæld ikke sige noget om.

- Om jeg laver det her de næste fem år, ti år eller resten af livet, det aner jeg simpelthen ikke.