Græstæppet er en af de vigtigste faktorer i en fodboldkamp, og til sommerens EM-slutrunde er der dansk græs på langt over halvdelen af banerne

Når Christian Eriksen, Kasper Schmeichel og resten af det danske landshold på lørdag entrerer Parken i København og for alvor sparker gang i europamesterskaberne i fodbold, bliver det på en grønsvær med græssorter fra den danske frøvirksomhed DLF.

Men det er ikke kun det danske landshold og deres modstandere, der får glæde af et velplejet, dansk græsunderlag i løbet af slutrunden. Faktisk er græs fra DLF medspiller i 31 af de 51 kampe i turneringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Skt. Petersborg, Baku og Budapest i øst til Amsterdam og London i vest er det græs fra den store, danske frøvirksomhed, der spirer på stadion, hvor slutrundekampene afholdes.

- Vi er glade for, at DLF igen har et markant aftryk på EM, og vi glæder os til at kigge på flotte baner med dansk græs gennem hele turneringen frem til finalen på Wembley, siger Søren Halbye, der står i spidsen for DLFs aktiviteter i Europa.

Parken klar med nyt græstæppe

Danmarks nationalarena fik en ny hybridgræsbane i den første uge af maj, og den 19. maj blev banen første gang eftersået med en Masterline Superliga blanding fra DLF, der er sammensat af seks topsorter af almindeligt rajgræs, som scorer højt på slidstyrke, stresstolerance og udseende.

rich-media-2
Både beskaffenhed og udseende er vigtigt, når en god fodboldbane etableres. Pressefoto.

Det er grounds manager Daniel Madsen, der passer plænen i Parken. Det har han gjort i 15 år, og ifølge ham er det ikke kun banens beskaffenhed, der er vigtig - også udseendet spiller en rolle.

- Banen skal præstere sit ypperste og give det optimale grundlag for spillet. Det betyder, at den skal være jævn, tæt og fyldt med græs, så bolden ruller perfekt, og spillerne får en god oplevelse. Derudover spiller banens udseende også en væsentlig rolle. Det er vigtigt, at banen har en perfekt grøn farve, så den visuelt tager sig godt ud foran tilskuere, fans og TV seere, siger Daniel Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at banen kan holde sig stærk og hårdfør, er det vigtigt, at græsfrøene spirer hurtigt. Derfor bliver banen eftersået med nyt frø flere gange i sæsonen, så der er en frøbank i jorden, der løbende kan levere nye planter

Eftersåningsblandingerne er i de fleste tilfælde sammensat af topsorter af almindeligt rajgræs - både de traditionelle som Columbine og Monroe men også de nye 4turf sorter, som DLF har udviklet gennem sin planteforædling. Blandt 4turf sorterne er "Fabian" nok det hotteste navn lige nu. Den blev nemlig for nyligt kåret og optaget på en liste over de 20 mest innovative plantesorter i Europa.

DLF har gennem flere år været hovedleverandør til VM, OL og EM, og Danmark er i øvrigt verdens største græsfrøeksporterende land med eksport til over 100 lande.