Hvis der skal være plads til alle, så må vi nytænke, hvor meget af byen der kan bruges.

Pandemien har midlertidigt forandret vores byrum til det ukendelige, og den har i perioder helt taget livet af det. Nu løsnes det stramme greb lige så forsigtigt, og man får forhåbningen om, at sommeren kan byde på alt det, vi elsker fra bylivet. Men det kræver, at vi udvider byens kapacitet, så der er plads og ikke mindst sikkerhed til alle.

København har et væld af skønne og populære parker, torve, pladser og udsigtspunkter, som københavnere og besøgende nyder og benytter sig af hver eneste dag. Men på de dage, hvor solen viser sig fra sin bedste side, opstår der hurtigt problemer, fordi vi ofte og ufrivilligt kommer til at samle os i for store grupper. Det har vi gentagne gange oplevet på blandt andet Islands Brygge, Dronning Louises Bro og i Nørrebroparken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Det er muligt at skabe nye, midlertidige rum, mener Ib Mogensen. Pressefoto.

Og jeg mener, man tager fejl, hvis man tror, at den udfordring skulle blive mindre i år, hvor vi for alvor trænger til at komme ud på samme måde som en cirkushest, der kan lugte savsmuld. For vi er alle ved at få kuller i vores huse og lejligheder, hvilket må være endnu værre for de unge, som ovenikøbet oftest bor på ganske få kvadratmeter.

Hvis der skal være plads til alle, så må vi nytænke, hvor meget af byen der kan bruges. Alle byer har en række skjulte eller ukendte pladser, hjørner eller græsarealer, som i udgangspunktet kunne være oplagte at opholde sig på i både kort og længere tid. Det er netop de steder, vi bliver nødt til at indtænke, hvis vi skal have sommeren til at glide, for alternativet betyder flere forbud og afspærringer, hvilket hverken tjener byen eller dens borgere.

Kortlæg byens skjulte perler

Problemet med de ubrugte arealer rundt omkring er netop, at de ofte er skjulte eller ukendte for de fleste. Men de findes. Og her kan både kommunen, lokalforeninger og borgere hjælpe med at udpege de steder, der kan være med til at udvide byrummet. De fleste kommuner har efterhånden opbygget sig flotte følgerskarer på sociale medier og her vil det være oplagt at promovere de alternative byrum og lade følgerne vise deres yndlingssteder frem med billeder og anbefalinger.

Og hvis man virkelig ønsker en sommer, hvor alle kan nyde byrummet, kan man for små midler indrette de nye oaser, så de bliver indbydende åndehuller for byens borgere. Mit håb er derfor, at kommuner, fondsgrupper og andre, der arbejder for og med byrummet vil allokere midler til at støtte udvidelsen af byens rum fx med midlertidige siddepladser, der måske bare kan holde sommeren ud og eventuelt senere nemt kan flyttes andre steder hen.

Landets utallige festivaler er eksperter i den type opsætninger, og dem kan man lære af, når der skal indrettes og skabes siddepladser, bord/bænkesæt eller legestationer rundt om i byen. Måske man endda kan låne af dem, hvis året byder på flere aflysninger, og udendørsmøblerne bare optager plads på lagrene rundt omkring.Idéen er ikke, at hele byen skal gennemrenoveres, men derimod at vi satser på midlertidige løsninger til en midlertidig situation. Sæt bænke eller siddepladser op, der ikke umiddelbart kan stjæles, og så er vi der faktisk allerede. Nye oaser har ovenikøbet den fordel, at hele byen bliver brugt, og vi kan få livet ud til nye områder, hvilket på sigt kan gavne byen med endnu mere af det gode liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så kære kommuner, der ønsker en by for alle: kom i gang med at kortlægge jeres bys skjulte perler - og tag borgerne med i processen. Sammen kan vi udvide byens rum og komme sikkert igennem en sommer, der på grund af pandemien kommer til at kræve handling for byens borgere, der trænger til at blive luftet.