VIDEO: Greenkeeperne er begyndt at tage de elektriske maskiner til sig. Reesink Turfcare har store forventninger til Toro eTriFlex 3370.

ODENSE: Toro har længe barslet med elektriske maskiner til golfbanerne, men den amerikanske producent har ventet til det helt rigtige tidspunkt, hvor markedets ønsker og maskinernes kapacitet krydser hinanden. Det tidspunkt ser ud til at være nået nu, og derfor sendte Toro sidste år deres første elektriske greenklipper, eTriFlex 3370, på markedet.

Hele den grønne branche tager klima-bevidstheden til sig i disse år, og det bliver stærkere og stærkere.

Adm. direktør Carsten Brandt, Reesink Turfcare

- Vi leverede den første til Køge Golf Klub i maj sidste år, og yderligere to er på vej ud andre steder på Sjælland. Maskinen kan klippe langt mere end 18 greens på en opladning, faktisk klipper Køge GK 29 greens på en opladning og selv derefter, er der stadig strøm på batteriet. Så der er ingen kapacitetsproblemer - til gengæld er der en lang række fordele med for eksempel lavt støjniveau, ingen udstødning, højt ydelsesniveau og så fjerner den effektivt risikoen for lækage af hydraulikolie, fortæller administrerede direktør Carsten Brandt, Reesink Turfcare, der distribuerer Toro i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se på den samlede udgift

Maskinen er lidt dyrere i indkøb, men kigger man på den samlede levetidsudgift, så er det en anden snak.

- eTriFlex 3370 har nemlig markedets laveste driftsomkostninger, siger direktøren og nævner som eksempel, at det første service sker efter 8 timer, mens det næste service først kommer efter 800 timer. I begge services udskiftes 0,8 liter gearolie i de to hjulmotorer, så det er til at overse.

Han mener, at den grønne bølge er godt på vej ind over de mange danske golfklubber.

- Allerede for fem år siden sendte vi de første hybridklippere ud i klubberne. De fjernede cirka 25 procent af brændstofomkostningerne, og efterhånden tror jeg, at mange er klar til at gå hele den elektriske vej med greenklipperne, siger Carsten Brandt til Grøn Teknik.

rich-media-4
Reelmaster 5010-H fairwayklipper. Pressefoto.

Stærkere klimabevidsthed

Toro har ligeledes i 2016 sendt en hybrid fairway-klipper på markedet, der har vist sig at passe godt ind på de danske fairways.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hele den grønne branche tager klima-bevidstheden til sig i disse år, og det bliver stærkere og stærkere. Også de større maskiner med mere end 25 HK som for eksempel roughklipperne står over for næste step med Stage V, som jo blev udsat med et års tid på grund af coronaen. Udviklingen er godt i gang, og den vil helt sikkert fortsætte, fastslår direktøren.