Notre Dame er under genopførelse efter den katastrofale brand i april 2019. Man genopfører det som en tro kopi af det nedbrændte, og det kræver stort indhug i gamle egetræer fra det franske.

Mens hele verden så med, brændte en af de meste kendte bygninger i verden en forårsaften i 2019. Notre Dame, et af de mest besøgte bygningsværker på planeten, stod i lys luge, og mange tænkte sikkert, at nu var det ovre med den historiske katedral.

Og selvom store dele af kirken styrtede sammen, heriblandt taget over kirkerummet samt det kendte spir, så stod blandt andet stenmure og de to ikoniske tårne tilbage. Genopbygningen har stået på stort set lige siden branden, men de første mange måneder har arbejdet bestået af oprydning, stabilisering og fjernelse af omkring 200 ton smeltet stillads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man begynder så småt at nærme sig selve genopbygningen, der ventes for alvor at begynde i starten af næste år. Og trods mange mere eller mindre seriøse bud på at videreudvikle på kirkens funktioner, har den franske regering valgt at opføre kirken så tæt på den udgave, der brændte ned. Det skal gå forholdsvis tjept, for præsident Macron har meldt en meget ambitiøs tidsplan ud, om at Notre Dame skal stå færdig til OL i 2024, som byernes by er vært for.

Ældgamle træer

Til genopbygningen vil man så vidt muligt benytte teknikker og materialer, som oprindeligt blev brugt på Notre Dames enkelte elementer. Det skriver The Guardian.

Teknikkerne er i sig selv udfordrerende, for som mange inden for byggebranchen ved, ændrer byggeskikke sig løbende, og meget viden går desværre tabte fra generation til generation.

Men materialerne er heller ikke en metervare, de har liggende i den lokale trælast. I genskabelsen af det 96 meter høje spir har man blandt andet brug for egetræer med mange årtier på bagen.

Man forventer at spiret vil kræve op mod 1000 egetræ, der skal være mellem 150-200 år gamle. Træerne skal være lige, mellem 50-90 centimeter i diameter og mellem 8-14 meter høje. De første træer er allerede fældet. De ligger nu og tørrer i op til 18 måneder, før de kan saves op til bjælker og andet tømmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som om at 1000 gamle egetræ ikke er rigeligt, så vil genopbygningen af selve taget kræve yderligere 1500 gamle egetræer.

Det sammenstyrtede tag bestod da også af så mange træbjælke, at det gik under navnet "la forêt", på dansk "Skoven".

Noget af træet kan hentes fra nationale skove, men flere private skovejere har valgt at donere træer til genopbygningen af nationalsymbolet på øen Île de la Cité i Seinen.