Lokalplaner stiller krav til både brandveje og grønt. Det øger behovet for at nytænke naturafskærmning og grønne zoner.

I rammerne for ejendomsudvikling i Danmark er der to elementer: hvad lokalplanen foreskriver - og så beboernes ønsker. I et sjældent sammenfald mellem de to er behovet for grønne oaser midt i byen noget, der skaber enighed.

Det fortæller Jørgen Nonnemann, udviklingsdirektør hos ejendomsudvikleren Walls. Han er blandt de udviklere, som har fået ansvaret for boligudvidelsen på Islands Brygge i København, blandt andet med den ikoniske bygning Sfinxen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et byggeri bare i glas og beton og uden en grøn kontekst fungerer ikke optimalt. Grønne pletter i byggeriet er nødt til at være tænkt naturligt ind fra starten af et projekt. Det afspejler sig også i den arkitektkonkurrence, som udviklerne afholdt forud for opstarten af projekterne. Dem der kan fremvise det rigtige mix af natur og kultur i et projekt, er ofte foran på point, siger han.

På Islands Brygge med et lille bebyggelsesareal og krav til vedligehold og brandveje er almindelige bede med træer og buske ofte ikke hensigtsmæssige. Derfor skal der tænkes ud af de traditionelle bede. Mobile højbede på hjul har vist sig at være en oplagt mulighed for et fleksibelt grønt islæt, som allerede har fået succes.

Højbede giver fleksibelt grønt

Det er løsningen fra danske Land Højbede, som er løbet med opgaven at bringe naturen ind i byggeriet. En opgave som opfinderen bag højbedene, Thule Jessen, er ganske bekendt med.

- I starten var det private eller restauranter, som udgjorde en stor del af vores kundebase, men de seneste år er flere entreprenører og bygningsudviklere også begyndt at henvende sig. Det drejer sig ofte om et stort behov for at skabe intime, grønne zoner i et byggeri, men uden pladsen til at plante en hel park, fortæller opfinderen bag og fortsætter:

- Med højbede kan man sikre nok dybde i mulden til såvel store buske eller træer, og samtidig kan planterne placeres - og omplaceres - så de skaber grønne kroge eller organisk afskærmning og privatliv midt inde i byen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sfinxen troner fra en grøn underskov

Naturafskærmning har også været nødvendigt for beboerne i stueetagen af det store prestigebyggeri Sfinxen, som Walls har færdiggjort. For selvom lejlighederne i toppen har udsigt til både Amager Fælled og havnen, så kan beboere og gående i stueetagen let tabe forbindelsen til naturen over for den imposante bygning.

- Bygningen fremstår meget stramt designet i aluminium og glas, den kan nærmest virke lidt kold udefra. Det kræver noget grønt at bløde bygningen op. Samspillet mellem de rustede højbede og planterne giver en behagelig kontrast til den skinnende bygning - og så er det rart at se, at her er en udvikler, som har haft en gennemgående tanke også med nabobygningen, der ligeledes benytter højbedene, siger Peter Høngaard, talsmand for beboerforeningen.

Sfinxen er omkranset af grønne afskærmninger på siderne, som både sikrer privatliv til beboere i stueetagen, og samtidig giver et tiltrængt grønt pust til dem, som færdes i vejniveau.