Entreprenør købte nyt grej for at spare på nye materialer.

I Silkeborg skulle entreprenør Niels Jørgen Eriksen fra Horsens udskifte et par kilometer fjernvarmerør i Silkeborgs centrum.

Pladsen er trang i midtbyen, og det giver ikke de bedste betingelser for at etablere en plads til opgravede materialer eller nye, for den sags skyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Skovlen sorterer maksimalt til 10 millimeter.

Men i stedet for at sende lastbiler i pendulfart fra stedet med opgravede materialer, for at vende tilbage med nye, prøvede man at genanvende mest muligt materiale på stedet.

Derfor anskaffede man sig en Gyro-Star Stjerne Sorteringsskovl Type 3-120HE, som sorterer maksimalt til 10 millimeter. Den blev monteret på firmaets rendegraver fra Hydrema.

Planen viste sig at være en god ide for miljøet, for at undgå tung transport med lastbiler ud og ind i midt byen.

Underentreprenøren gav en pris på 350 kroner oven i maskinprisen til at betale driften af skovlen, og det blev en fornuftig forretning.

rich-media-3

Skovlen kunne harpe 25 til 30 kubikmeter sand på en time, og det har givet en pris på fyldsandet omkring 15 -20 kroner pr. kubikmeter. Derudover kunne det, der blev frasorteret, bruges til makadam-opfyldning øverst i renden under asfalten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det eneste, der blev kørt væk, var de lerklumper, der var ved de dybe svejsehuller.

I en tid, hvor effektivitet skal gå hånd i hånd med den grønne omstilling, mener entreprenøren, at løsningen fra Silkeborg skal tages i betragtning - også for at undgå unødvendig brug af nye råstoffer. Entreprenøren ønsker derfor, at offentlige udbud indeholder krav om så høj genanvendelse på stedet som muligt, når det er teknisk og økonomisk overkommeligt for dem, der byder på opgaverne.