I Vejle er Matrielgården i gang med en større omstilling af maskiner og værktøj mod ren el-drift.

For år tilbage blev græsset ved Jelling Monumentet klippet af traditionelle dieseldrevne græsklippere, som var standard i Vejle Kommunes Materielgård. I dag foregår vedligeholdelsen af græsset på Monumentområdet af el-drevne maskiner - i tilfældet ved Jelling med fire robotklippere, som er blevet døbt med de historiske navne "Gorm", "Thyra", "Harald" og - nå ja - "Basse".

Vi følger udviklingen tæt, så vi løbende kan udskifte de resterende maskiner med nye modeller, der drives af el.

Teamleder Niels-Peter Brændeskov, Materielgården Vejle Kommune

Robotklipperne her er blot et eksempel på den transformation af maskinparken, som Teknik & Miljø-forvaltningen i kommunen i disse år gennemfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Materielgården har udskiftet samtlige håndredskaber som for eksempel løvblæsere og trimmere med el-maskiner, fortæller teamleder Niels-Peter Brændeskov, der blandt andet er ansvarlig for kommunens fem parker.

Mindsker nedslidning

Ud over den indlysende klimagevinst med nedbringelsen af CO2-udslippet har el-værktøjet mange andre fordele, ikke mindst i forhold til arbejdsmiljøet.

rich-media-3
En af klipperne ved i Jelling skal stå lidt mere afsondret end de andre, og har ikke direkte adgang til el-nettet. Derfor er det faste hus, hvor klipperen skal oplades, forsynet med solceller.

- Vi sænker risikoen for nedslidning markant, da el-værktøjet vejer mindre og har et væsentligt lavere vibrationsniveau, siger han og tilføjer, at også nogle af de mindre arbejds-biler i dag er på el.

- Intentionen er, at vi vil stå for meget mere grøn drift i fremtiden - blandt andet med større græsklippere og minigravere på el - og det er også på vej. Men der er stadig udfordringer med at kapaciteten ikke er god nok i forhold til merudgiften. Der er dog et par interessant nyheder på vej fra producenterne, som ser lovende ud, fortæller teamlederen til Grøn Teknik.

Han tilføjer, at Materielgården som test etablerer solceller på taget af flere biler, således at man kan oplade batterierne til batteriværktøj for at se om det kan holde batteriflåden kørende i en hel arbejdsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Følger udviklingen tæt

Som offentlig instans vil Vejle Kommune gerne med i forreste række, når det kommer til den grønne udvikling.

- Men vi må også være realistiske med økonomien, for vi står til regnskab for kommunens skatteydere, som betaler regningen. Generelt synes jeg, at vi er rigtig godt på vej med den grønne omstilling her på Materielgården. Og vi følger udviklingen tæt, så vi løbende kan udskifte de resterende maskiner med nye modeller, der drives af el, lyder det fra Niels-Peter Brændeskov.