Større opmærksomhed og øget initiativ til at tænke flere grønne kvadratmeter ind i byplanlægningen.

Det er en af de konklusioner, der kan hentes i en måling om bynatur, som er gennemført i regi af Green Cities for a Sustainable Europe.

Cirka 1.100 fagprofessionelle fra syv EU lande, har besvaret spørgeskemaet, der blev sendt ud primo 2018, da Green Cities projektet blev igangsat - og igen små tre år senere op til projektets afslutning ved udgangen af 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I målingen, der er gennemført på initiativ af den europæiske organisation af planteskoler ENA (The European Nurserystock Association), er der spurgt ind til, hvordan de fagprofessionelle vurderer betydningen af og fordelene ved mere grønne byer.

I Danmark er spørgeskemaet sendt til medlemmer og medarbejdere i de fem grønne brancheorganisationer bag Green Cities Projektet, som er Danske Planteskoler, Danske Anlægsgartnere, Have- og Naturforvalterne, Danske Landskabsarkitekter og Landskabsrådet.

Stigning på alle parametre

Selv om opmærksomheden mod betydningen af grønne byer var høj allerede ved den første måling - er den steget yderligere i den periode, hvor Green Cities projektet har kørt. Og faktisk ses en stigning på alle parametre i målingen.

Særlig interessant er det, at flere af de fagprofessionelle svarer, at de kan yde et stort bidrag til grønnere byer, selv om flertallet dog fortsat mener, at det er de kommunale forvaltninger/ beslutningstagere, der er de primære ansvarlige for begrønningen af deres by.

Men de fagprofessionelle er parate til selv at tage mere ansvar herfor - og der er en lille tendens til, at de i højere grad indarbejder grønne områder i deres projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste af de fagprofessionelle giver udtryk for, at de er blevet inspireret af Green Cities, og at de er begyndt at engagere sig mere i samtaler med kolleger om betydningen af grønnere byer - ligesom de anbefaler deres kunder at have et højere fokus på det grønne. Der er også en signifikant stigning i antallet der mener, at grønne byer bidrager til økonomisk vækst.