I løbet af de sidste 10 år er sønderjyske Tiset Savværk vokset til firedobbelt størrelse. Nu bliver der endnu engang skiftet gear for at følge med den eksplosive efterspørgsel.

Egetræsbjælker, granrafter, kalmarbrædder af dansk lærk og solidt rundtræ i akacie. Allerede inden sæsonen for alvor er gået i gang, bliver der knoklet igennem på Tiset Savværk for at fylde alle de lastbiler, som glider ind på pladsen i en lind strøm. Og allerede nu bliver der hyret flere hænder.

Hvor væksten gennem de seneste 10 år har været jævn og organisk, er savværket nu i gang med et gearskift af de større. I løbet af de seneste par år er efterspørgslen eksploderet, og fremtiden ser ifølge virksomheden selv kun ud til at byde på mere af det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er to hovedstrømme i efterspørgslen lige nu. Den ene er corona-nedlukningerne, hvor mange danskere sidste forår brugte tiden på bygge- og haveprojekter. Det ser ud til at fortsætte i år, men er - forhåbentlig - ikke noget, der vil fortsætte med samme styrke i de kommende år. Den anden er, at træ i højere og højere grad også bliver efterspurgt som bæredygtigt byggemateriale i professionelle byggeprojekter, siger ejer og direktør Per Bech Sørensen.

Satser bæredygtigt

Det er den sidste hovedstrøm, som Tiset Savværk nu ruster sig til at kunne levere ind i, blandt andet med en satsning på bæredygtigt produceret træ.

- Vi har gennem en årrække haft fokus på at øge vores produktudvalg inden for bæredygtigt produceret træ, og i dag er cirka 80 procent af vores produkter FSC eller PEFC-mærket. Vi oplever også, at kundernes fokus er blevet mere langsigtet, så det i højere grad er de ubehandlede, men robuste, træsorter, valget falder på. Det giver god mening, for det er ofte det mest rentable på den lange bane, siger Per Bech Sørensen.

For direktøren giver det også god mening, at man som savværk vælger leverandører, der sørger for at plante nyt, når de fælder:

- Alt andet er jo i sidste ende at save den gren over, vi selv sidder på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra flagstænger til savværk

Da Tiset Savværk for snart 45 år siden kørte de første save i stilling i udkanten af landbyen Tiset i Sønderjylland, var det stort set kun flagstænger, der blev produceret. I dag udgør flagstænger kun en mindre del af produktpaletten, men ekspertisen hænger ved og har gjort Tiset Savværk til Danmarks største producent af rundtræ. Sideløbende vokser produktionen af en række andre træprodukter - fra bjælker og brædder til shelters og bålhytter.

- Vi har god plads at udvide på, og vi ligger samtidig et sted, hvor vi kan gøre det uden at genere nogen, så vi er klar til næste vækstfase, understreger Per Bech Sørensen.

En del af denne fase har været at få opdateret den kunderettede kommunikation og mulighederne for online ordreafgivning. Det har blandt andet resulteret i et nyt logo, lige som savværket i løbet af et par uger lancerer en ny webshop for professionelle kunder.