Flere af Københavns grå parkeringspladser skal allerede dette forår gøres mere grønne og indbydende.

Et drivhus fra Njord kommer dette forår til at erstatte to parkeringspladser hos Care Danmark i København. Bag projektet står bæredygtigheds-netværket Growing Pathways, som har planer om at opstille hele 10 drivhuse på parkeringspladser og triste arealer rundt om i København og på Frederiksberg i samarbejde med et væld af samarbejdspartnere.

Hos Growing Pathways er medstifter Oleg Koefod er ikke i tvivl om, at der er et stort potential til at skabe nye fællesskaber med det grønne og dyrkningen som omdrejningspunkt, og her er drivhuset et optimalt samlingspunkt. I hvert fald hvis det er lavet ordentligt, pointerer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En af forudsætningerne for at kunne bruge et drivhus er, at det har en vis kvalitet, og her tænker jeg især på en æstetisk kvalitet. Når man ser det, skal man straks tænke: "Hov, sådan en er jeg ikke vant til at se" og få lyst til at komme tættere på.

Oleg Koefod forklarer, at planen er at etablere fællesskaber med lokale ildsjæle, virksomheder og organisationer omkring etableringen af det lille dusin mindre drivhuse, som altså starter inden længe hos Care Danmark på Prags Boulevard på Amager. Men projektet rækker længere endnu.

- Det specielle ved drivhusenes design er, at de kan kobles sammen. Så om to år kobler vi de 10 drivhuse sammen til to store, hvilket passer med at København blandt andet er UNESCO arkitekturhovedstad i 2023, siger Oleg Koefod.

Glad i låget af jord under neglene

Netværksmedarbejder Mette Nisgaard fra boligselskabet AKB har allerede stiftet bekendtskab med Njords koncept. Som en del af det Realdania-støttede projekt 'Underværker' skal Njord og en række andre samarbejdspartnere etablere et dome-formet drivhus på fællesarealerne ved en ejendom på Nørrebro. Det har Mette Nisgaard store forhåbninger til.

- Vi har søsat drivhusprojektet for at skabe grobund for fællesskab mellem naboerne og mulighed for at få jord under neglene, for det bliver man bare glad i låget af. Desuden er et drivhus jo et rart sted at være. Det appellerer til sanserne og lokker folk til, også når det er dårligt vejr og i ydersæsonerne. Vi ser det som en mulighed for at skabe et unikt samvær og nærvær og samtidig skabe mulighed for ret intensiv dyrkning, hvis det er det, beboerne ønsker, fortæller hun.