En af skovens ubestridte herskere er denne 1270G fra John Deere med rødder i Finland.

'I skovens dybe stille ro' ... starter et digt af Fritz Andersen. Men han bliver hurtigt afbrudt, når Kim Vestergaard starter sin grønne skovningsmaskine op og nedlægger op til 80 træer i timen.

John Deere 1270G både lyder og ser amerikansk ud, men det er kun motor og navn, den har tilfælles med den amerikanske producent. John Deere købte i 2000 finske Timberjack og malede maskinerne i de grønne og gule farver. John Deere skovmaskiner bliver stadig produceret i Finland, og har ikke ellers noget med det øvrige John Deere program at gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Skovteknik i Randers, der sælger og servicerer de grønne skovmaskiner i Danmark og Sverige.

rich-media-2
Den velkendte ni-liters John Deere motor yder 270 hk i denne skovningsmaskine. Foto: Uffe S. Kristensen.

Et kig under motorhjelmen afslører, at den har gener fra Amerika. For her ligger en ni-liters John Deere motor, der ligner den, nogle kender fra John Deere's 8R traktorserie.

Motoren i denne skovningsmaskine yder 270 hestekræfter med twin-turbo teknologi, SCR og AdBlue. Det er hermed moderne motorteknologi, så udstødningsgassen er lige så ren som den luft, motoren suger ind.

Under arbejdet i skoven arbejder motoren kun med 1600 omdrejninger pr. minut, hvilket er til gavn for både støjniveau i kabinen og brændstofforbruget, der ligger på cirka 17 liter pr time.

Motoren trækker en række hydraulikpumper, der til sammen leverer 650 liter olie pr minut. Alle funktioner, såsom fremdrift og arbejdsfunktioner, er hydraulisk trukne. Den store mængde olie er afstemt med arbejdsforbruget, og der mangler ikke olie til noget, selvom mange funktioner betjenes på én gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forrest på maskinen sidder en kraftig kran med en arbejdsradius på 10 meter og med parallelføring og udskud. Kranen styres elektronisk af to joysticks i kabinen, og alle funktioner kan finjusteres i hastighed med mere fra displayet i kabinen. På den næste generation kran kører udskuddet automatisk ind og ud, når føreren bevæger kranen. Det sparer føreren for en ekstra arbejdsgang og kan forbedre arbejdsgangen med 20 procent.

Kraft som 25 motorsave

Det store gule fældehoved for enden af kranen er et stykke robust og avanceret udstyr. Der sidder målehjul og sensorer til at måle diameter på træet, så der kan produceres træ med stor præcision.

Fem kraftige knive sørger for afgrening, når tre trækruller rykker træstammen igennem fældehovedet.

I bunden af fældehovedet sidder den kraftige sav, der yder 88 hestekræfter, hvilket svarer til 25 kraftige motorsave, som saver træstammen over på få sekunder.

rich-media-4
Det kraftige fældehoved sikrer let og præcis håndtering af træstammerne. Foto: Uffe S. Kristensen.

Kabinen står altid i vater

Kabinen midt på maskinen har et stort førersæde og godt udsyn. Den er monteret på en drejeskammel, så kabinen følger hele tiden kranens bevægelser og sørger for, at føreren hele tiden har udsyn gennem forruden. Samtidig er der nivelleringssystem under kabinens drejeskammel, som hele tiden sørger for at kabinen står i vater, hvilket skåner førerens ryg, nakke og hoved rigtig meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Kabinen roterer sammen med kranen og nivelleres, så den alt står i vater. Foto: Uffe S. Kristensen.

Indvendigt i kabinen befinder sig en masse elektronisk udstyr. For enden af begge armlæn på sædet sidder joystick og en masse knapper til at betjene kranens funktioner. Joystickenes vandring og reaktion kan føreren selv justere, og alle knapper kan kodes som man ønsker det.

rich-media-7
Der er nok at holde styr på i kabinen på John Deere skovningsmaskinen. Foto: Uffe S. Kristensen.

Foran føreren er placeret et stort farvedisplay med tilhørende trådløst tastatur. I displayet kan føreren finde adskillige menuer med indstilling og kalibrering af maskinen. Føreren kan også se data, over hvad der er fremstillet af træ med millimeter præcise målinger. Det gør også, at mindst muligt går til spilde, og at alle sorteringer passer til kundens ønsker.

Alle data bliver lagt op på en server, og det sker direkte fra maskinen.

rich-media-9
Kim Vestergaard er rigtig glad for at køre med den store John Deere, og glæder sig til at få leveret en ny til foråret. Foto: Uffe S. Kristensen.