Skovbranchen bliver overset, når det politisk bestemmes, at Danmark skal have mere urørt skov.

Fredag 4. december blev det offentliggjort at regeringen sammen med støttepartierne Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, har vedtaget en biodiversitetspakke der sikrer 888 millioner kroner i 2021-2024 til at forbedre biodiversiteten i Danmark. Aftalen betyder blandt andet, at følgende skal etableres:75.000 hektar urørt skov.15 naturnationalparker.Et biodiversitetsråd.

Det skaber frustrationer i skovbranchen, det vil sige de danske savværker, møbelindustrien, skoventreprenører med mere, der tvivler på at blive hørt, når udpegning af arealer til urørt skov finder sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi i skovbranchen vil faktisk gerne være med til at fremme den urørte skov/natur, men vi må gøre det på en måde, således at generationers arbejde ikke er spildt, udtaler Steffen Vestergaard, medindehaver af Sevel Skovservice.

- Vi har altid produceret tømmer i Danmark, men i forhold til vores forbrug har vi haft svært ved at følge med.

Der er derfor ikke direkte uenighed fra skovbranchen om omlæggelse af skov til urørt. Skovbranchen vil have, at de bliver hørt og taget med på råd, når det kommer til udpegelse af arealer.Skovbranchen vil gerne dyrke de danske skove bæredygtigt, og hjælpe til med, at dyrket skov har lige så stor biodiversitet som urørt skov. Der etableres hele tiden nye skove, hvor produktionsklar træ tages ud af skoven, så næste generation er sikret med produktionstømmer.

At skove skal stå urørt, og væltede træer ikke fjernes, udleder samme mængde C02, som hvis det forbrændes på varmeværk.Et træ optager CO2 hele dets levetid, og det bliver først frigivet, når det enten brændes eller rådner op. Træ der bruges i byggeri, binder det CO2 det har optaget, indtil at det destrueres.

Fakta

Det tager mellem 45 - 150 år at producere godt dansk bygningstømmer. Intervallet afhænger af trætype og hvor i landet det produceres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark producerer cirka 15-20 procent af det træ, der bruges. Det er meget lidt bæredygtigt og et problem, for hvis produktionen falder, eksporterer Danmark sine naturproblemer til lande med dårligere økonomi eller mangel på viden.

Skovbranchen står overfor et stort generationsskifte. Derfor ønsker branchen mere fokus på aftalen og dens indhold. Den ny generation vil vide, om det er politikernes ønske at lukke erhvervet.

Mange virksomheder bruger dansk træ. Disse virksomheder kan ikke klare sig konkurrencemæssigt, hvis man sløjfer en masse produktionsskove uden at plante erstatningsskov.

Træ er et af de mest bæredygtige byggematerialer. Derfor bør natur, biodiversitet, produktion og bæredygtighed gå hånd i hånd nu og i fremtiden.

Der er allerede ordninger, som fokuserer på at producere bæredygtigt og med hensyn til natur og miljø. (FSC og PEFC).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange arbejdspladser i skovbruget ligger i ydreområderne. Derfor er der risiko for at undergrave udkanten af Danmark.

De danske savværker er afhængige af dansk produceret træ fra både privat og stat.

- Brancheforeningen Træ og Møbelindustrien skulle efter sigende have kommet med mange input og endda foreslået, at vi også kunne nå 100.000 hektar urørt skov, hvis bare der var velvilje til mere skovrejsning med både løv- og nåletræ. Men efter sigende er det kun Danmarks Naturfredningsforening der har fået lov at sidde med ved bordet, vi håber på en mere fælles front, hvor alle parter i denne sag vil blive hørt, udtaler Kim Vestergaard.