Projekter ved Vadehavet, i Nordjylland og Nordsjælland får støtte fra kystbeskyttelsespuljen, der får en saltvandsindsprøjtning via finansloven på ekstra 350 millioner frem mod 2023.

Tilskudspuljen til kystbeskyttelse får nu vokseværk, samtidig med at første uddeling fra puljen er på vej til fem konkrete projekter, tre digeprojekter ved Vadehavet og to kystbeskyttelsesprojekter i henholdsvis Nordjylland og Nordsjælland. De fem projekter modtager samlet 39,1 millioner kroner i medfinansiering fra staten. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig vokser puljen som følge af aftalen om finansloven i 2021. Puljen var oprindeligt på to gange 40 millioner kroner i 2020 og 2021. Nu udvides puljen med nye 350 millioner kroner frem mod 2023. De bliver fordelt med ekstra 50 millioner i 2021 og 150 millioner i både 2022 og 2023. Samtidig skal tildelingskriterierne udvides, så flere kystbeskyttelsesprojekter i risikoområder rundt om i Danmark kan søge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmark står over for udfordringer med voldsommere vejr og stigende havvand i fremtiden. Derfor skal vi i tide få kystbeskyttet til de klimaforandringer, vi allerede nu kan se og ved kommer. Samtidig er vi gået i gang med en national klimatilpasningsplan, så vi får set på alle oversvømmelseskilder. Allerede nu kommer tilskudspuljen for 2020 ud og gør gavn lokalt og med flere midler i de kommende år, kan endnu flere vigtige kystbeskyttelsesprojekter komme i gang, siger miljøminister Lea Wermelin.

Der blev med aftale om finansloven 2019 afsat en tilskudspulje på i alt 80,6 millioner kroner til kystbeskyttelse til fordeling i 2020 og 2021. Midlerne skulle hjælpe kommuner og digelag til at gennemføre nødvendige indsatser mod oversvømmelser og kysterosion.