630 millioner er blevet afsat til at oprense nogle af de største forureninger i Danmark. Nu rydder vi op efter fortidens synder, siger miljøminister Lea Wermelin.

Nu skal der ryddes op efter tidligere tiders kemiproduktion og de virksomheder, der har forurenet naturen og jorden. Sådan forlyderd et i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Der er 10 generationsforureninger i Danmark, heriblandt Høfde 42 og Kærgård Klitplantage. De er kendetegnet ved at være ekstraordinært store jordforureninger, som er efterladt i en tid med en lempeligere miljøregulering, end Danmark har i dag. Det skal der nu tages hånd om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med finanslovsaftalen kan vi nu oprense en række af Danmarkshistoriens største forureninger. Jeg har selv besøgt flere af områderne og talt med de lokale ildsjæle, som igennem mange år har kæmpet for at rydde op efter fortidens synder. Det er virkelig en stor dag, at vi får fjernet de giftige stoffer og farlige kemikalier ved blandt andet Høfde 42, Kærgård Klitplantage og Himmark Strand. Det er jeg utrolig glad for, siger miljøminister Lea Wermelin.

Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at afsætte 630 millioner kroner i årene 2021-2035 til regionernes opgave med at håndtere generationsforureningerne.

Fordelingen af midlerne vil tage udgangspunkt i regionernes samlede plan for prioritering af indsatsen, som miljøministeren i 2019 bad regionenerne om at lave, for at få et fagligt beslutningsgrundlag.

Der er blandt aftaleparterne enighed om, at forureningerne ved Himmark Strand, Kærgård Klitplantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund skal prioriteres.