Sydlejren, et tidligere militærområde i Værløse, er i færd med at blive omdannet til boligområde. Høj biodiversitet og rekreative omgivelser er i fokus.

Det cirka 75 hektar store område - Sydlejren - skal i fremtiden rumme 430 nye boliger, som kommer til at ligge midt i et stykke storslået natur med sin helt egen identitet.

Med Forsvarsforliget i 2004 blev det besluttet, at Flyvestation Værløse skulle nedlægges som militært område, og i 2008 forlod Forsvaret området. Nu har bygherre Freja Ejendomme A/S i samarbejde med Furesø Kommune udviklet den nye bydel, som forventes at blive en destination for frilufts- og naturinteresserede folk fra hele hovedstadsområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Komplekst projekt med mange grænseflader

Niras er ingeniørrådgiver for infrastruktur og miljø på den gamle flyvestation. Opgaverne er blandt andet lokal afledning af regnvand (LAR) samt klimatilpasning og vandmiljø. Regnvandet opsamles fra blandt andet tage og veje, inden det ledes ud i de nye søer og vandløb, så man på den måde klimasikrer området mod fremtidige oversvømmelser.

Der har udover de forskellige private developere været et væld af aktører og interessenter i området, som har samarbejdet om projektet - herunder fem landskabsarkitekter, fire rådgivningsfirmaer og tilhørende entreprenører, to kommuner, Region Hovedstaden, Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening, Forsvaret samt en håndfuld lokale natur- og kulturinteresserede foreninger.

De mange aktører gør omdannelsen af Sydlejren til et studie i tværgående løsninger, hvor mange fagligheder har bidraget til at balancere de mange forskellige interessenters krav og ønsker til den kommende bydel.

rich-media-3
Der er skabt permanent vandspejl, hvor der tidligere var helikopterlandingspladser. Foto: Niras.

- Naturstyrelsen har som grundejer af de grønne områder på flyvestationen - og som nabo til Sydlejren - haft et godt samarbejde med Freja Ejendomme og Niras om at modtage renset regnvand fra LAR-projekterne i Sydlejren. Modtagelsen af det rene regnvand er med til at skabe mere natur, våde områder og mere diversitet på Naturstyrelsens åbne, grønne naturareal - samtidig med LAR-anlæggene løser en samfundsopgave hos Freja. Det har været væsentligt for Naturstyrelsen, at modtagelsen af regnvandet har været en gevinst for området og tilført arealet flere naturværdier, og at anlæggene har været så naturlige som muligt, siger Charlotte Mølgaard, specialkonsulent i Naturstyrelsen.

Også entreprenøren synes det har været ekstremt spændende at være med til at udvikle området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været udfordrende for os som entreprenør at anlægge søerne i tilslutning til LAR-anlæggene i den skala, som der er tale om her. Men det er fantastisk at se, hvordan naturen reagerer og tager søerne til sig, siger Janus Ælgord Olesen, som er formand i Arkil, der har udført hele den overordnede byggemodning af området.