Sjaskvåd og smattet skovbund satte en kæp i hjulet på sidste års hugst. Hvis det bliver normaltilstanden fremover, kan det få betydning for færdslen i skovene.

Vejrudsigterne sidste år på denne tid var ofte en ensformig affære: regn, regn og så lige lidt mere af samme slags. Det bemærkede man også hos den landsdækkende og medlemsejede virksomhed Skovdyrkerne, hvor nedbøren gav store udfordringer.

- Vi skovede mindre, fordi vi ikke kunne køre i skoven og få træet ud. Det var især en udfordring i den midtjyske geografi. Normalt har vi ikke så lang en pause fra at komme i skoven - måske en måned så kan vi igen - men i 2019/2020 var det omkring fire måneder, hvor det ikke var muligt, fortæller skovrider i Skovdyrkerforeningen Midt Kristian Løkke Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er cocktailen af tonstunge maskiner og en blød skovbund. Når de to ting møder hinanden, kan man ødelægge køresporene fuldstændig og desuden skade jordbunden, så træerne ikke kan vokse ordentligt eller mister stabilitet.

Kan ændre adfærden

Kristian Løkke Kristensen håber, at sidste vinters nedbør var et engangstilfælde, fordi nedbør i så store mængder kan skrue ned for aktiviteten i skovene.

- Et år er ingen katastrofe, men bliver det normalt med store nedbørsmængder, så skal man måske til at overveje nøjere, hvornår og hvordan man færdes i skovene, siger han.

I øjeblikket er de danske vejrforhold udmærkede, og skovrideren sidder da heller ikke og bider negle under hver en vejrudsigt, men slår fast, at man bør være opmærksom på klimatiske forandringer, man kan forvente.

Førhen har der været mest kørsel i skovene om vinteren, fordi jorden var frossen, men med nogle lune vintre, er mønstret ændret. Sensommer og efterår er ifølge skovrideren stadig en god tid til at skove, men sjaskvåd og smattet skovbund kan få skovfolk på andre tanker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skov nu, om muligt

Pt. er der godt gang i skovningsaktiviteten ude i de danske skove, og det er med god grund. Både tiden og årstiden arter sig nemlig.

- Man skal holde øje med markedet for råtræ, hvor der pt. er fornuftige priser på tømmer. Desuden er der gode færdselsmuligheder i skovene modsat sidste år. Mit råd er, at hvis der er tørt, og man har hugstmodent træ sammenholdt med et fornuftigt marked, så er det værd at overveje at hugge, siger Kristian Løkke Kristensen.

Det er således ikke nedbørsmængden i indeværende år, der giver hovedbrud hos Skovdyrkerne, der bistår skovejere med opgaver vedrørende skovbrug, plantning, juletræer og pyntegrønt samt natur- og vildtpleje.

Den store joker

Den store ubekendte faktor lige nu hedder - ikke overraskende - corona.

- Vi ved, at papirforbruget er faldet, hvilket har gjort cellulose-afsætningen sværere. Vi håber ikke der kommer en afmatning i byggeriet, så det forplanter sig til savværkerne. Lige nu er situationen ok, siger skovrideren og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Har vi det lange lys på, tror jeg, skovejerne spiller en vigtig rolle i fremtiden både inden for byggeri og andre steder, hvor der bruges træ. Skovene er en del af klimaomstillingen.