Beboelsesejendom på Østerbro har føjet 150 kvadratmeter vertikale haver til tre efterisolerede gavle med støtte fra kommunen. Løsningen bidrager til at aflaste kloaksystemet.

Et nyt kapitel er føjet til den grønne fortælling om Østerbro. Det sker med renoveringen af en beboelsesejendom, hvor tre af gavlene er beklædt med cirka 150 kvadratmeter vertikale haver.

- Bygningen er en klassisk Københavnerejendom, som er blevet energioptimeret og har fået etableret bad de steder, hvor det manglede, med støtte fra kommunens byfornyelsesmidler. Her lykkedes det os også at få bevilget et særskilt budget til etablering af de vertikale haver. De skaber nu en grøn lomme, som ikke kun er til gavn for beboerne, men også for resten af lokalmiljøet, og jeg håber, at vi vil få flere af sådan nogle projekter at se i byen, fortæller Ulla Munk Beilin, partner og projektchef i SBS Rådgivning, som har været totalrådgiver på projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lokal afledning af regnvand

De vertikale haver er etableret med udgangspunkt i systemet BGreen-It Living Walls, der er udviklet af danske BG Byggros. Systemet opbygges af såkaldte plantemoduler med indbygget vandreservoir, og haverne er konstrueret, så de opsamler regnvandet fra bygningens tagrender til vanding af planterne.

Når vandreservoiret i de øverste plantemoduler er fyldt op, fordeler vandet sig ved hjælp af tyngdekraften fra række til række, indtil det når bunden. Regnvandet opmagasineres således i selve plantevæggen, forklarer markedschef Torben Hoffmann fra BG Byggros:

- Ud over at være en flot løsning, der tilfører en grøn dimension til byrummet, aflaster de vertikale haver også kloaksystemet ved at forsinke og forbruge regnvandet fra tagene. Der er samtidig etableret et backup-system, som hele tiden monitorerer fugtniveauet i plantevæggen og sikrer vanding i tilfælde af længere perioder uden nedbør. Behovet for drift af haverne er med andre ord minimalt.

- Løsningen krævede, at tagrendernes fald blev vendt, så vi nu får regnvandet ledt ned i væggene frem for kloakafløbet. Vores ingeniører har desuden lavet beregninger på, hvor store plantevæggene skulle være for at kunne optage tilstrækkeligt med regnvand fra tagarealet, ligesom vi blandt andet har regnet på, hvordan vægten af plantevæggene vil påvirke de efterisolerede gavle, supplerer Ulla Munk Beilin.

De vertikale haver på Irmingersgade er etableret af anlægsgartnerne fra Optimus, og beplantningen består af stauder, der er udvalgt efter at kunne trives i den konstant våde jord. Derudover er tre fjerdedele af planterne stedsegrønne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos BG Byggros arbejder man lige nu på flere andre projekter med vertikale haver, og virksomheden har ambitioner om på sigt at undersøge og dokumentere havernes effekt på faktorer som for eksempel trafikstøj, isolering og kvaliteten af det regnvand, der nedsives og renses via plantemodulerne.