Gartnere og andre grønne kommunale parkfolk i Aarhus har i denne måned travlt med den sidste klargøring inden den stille vinterperiode.

AARHUS: Gennem sommeren 2020 har Mindeparken i Aarhus - som alt andet i samfundet - været påvirket af corona-situationen. Mange flere besøgende end normalt har benyttet den mere end 100 år gamle park, der ligger smukt placeret mellem Marselisborg Slot og Aarhusbugten.

Festglade unge med larmende soundboxes har indtaget nætterne i de varmeste måneder, mens walkere, joggere, familier, soldyrkere og daginstitutioner på udflugt har benyttet parken i dagtimerne. Men det markante pres på den gamle park har paradoksalt nok ikke kunnet spores i vedligeholdelsen af det store grønne område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Corona-situationen har betydet, at mange flere end normalt har brugt parken siden foråret. Men bortset fra lidt problemer i begyndelsen med "glemt" affald, har slitagen paradoksalt nok været mindre end tidligere år. Det skyldes især, at store arrangementer i år har været aflyst, siger landskabsarkitekt og projektleder Vibeke Aagaard Glud, der varetager Aarhus Kommunens bestillinger til pleje af de grønne områder i Midtbyen, hvor Mindeparken hører under.

rich-media-2
Koordinator Kim Jensen, Aarhus Kommune, har ansvaret for enhedens daglige drift i Mindeparken, Tangkrogen, Forstbotanisk Have og Slottet. Foto: Torben Jastram.

Pleje med særlige kompetencer

Her i oktober har de grønne park-folk travlt med efterårsarbejdet. Mellem april og november/december er i alt otte personer i sving. De kommer fra Entreprenørenheden, som sorterer under afdelingen Mobilitet, Anlæg og Drift i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune. Cirka halvdelen er sæsonarbejdere, som afskediges hen mod vinteren og ansættes igen til foråret.

- Mindeparken har en af landets største plæner, og dertil kommer de mange træer, buske, stauder, stier, grøfter osv. Desuden passer vi også nærliggende Forstbotanisk Have, Tangkroen samt hele slotshaven, fortæller koordinator Kim Jensen, der er den daglige leder for teamet.

Vores gartnere har store kompetencer, som vi sørger for jævnligt at opdatere med kurser og gæster udefra, der kan lære os nyt.

Koordinator Kim Jensen, Mobilitet, Anlæg og Drift

Han tilføjer, at medarbejderstaben heldigvis er meget loyal, for mange af parkens sjældne træer og buske kræver særlig viden.

- Vores gartnere har store kompetencer, som vi sørger for jævnligt at opdatere med kurser og gæster udefra, der kan lære os nyt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To nye for hver fældning

Beskæring af træer er en af de store opgaver for teamet. Blandt andet træerne langs med Kongevejen, der skiller slotshaven fra Mindeparken.

- Men også parkens mange andre træer skal passes. Nogle skal beskæres som en del af den almindelige vedligeholdelse, mens andre er gået ud og skal genplantes. Vi planter en hel del. Tommelfingerreglen i Aarhus Kommune er, at der skal plantes to træer, hver gang et fjernes, forklarer Vibeke Aagaard Glud.

Hun tilføjer, at midtby-distriktet passes af kommunens egne have/park-folk, mens de øvrige fire distrikter i nord, nordvest, sydvest og syd er outsourcet til private aktører.

Flere el-maskiner på vej

Mens larmen fra de festglade unges soundboxes har fyldt mere end normalt i denne sæson, så har de kommunale parkfolk på andre områder formået at skrue ned for støjniveauet. Maskinparken med græsklippere, atv'er og andre grønne maskiner er nemlig så småt under fornyelse i disse år, hvor man eksperimenterer med støjsvage og mere miljørigtige elektriske maskiner som alternativ.

rich-media-5
Landskabsarkitekt og projektleder Vibeke Aagaard Glud, Aarhus Kommune, ved et af tre lidt "utæmmede" områder i parken, hvor græs og vilde blomster i biodiversitetens navn kun klippes en eller to gange årligt. Foto: Torben Jastram.

- Vores løvblæsere og hækklippere er elektriske, og vi får også snart en ny John Deere, der kan laste otte tons. Desuden har vi erstattet den manuelle klipning i slotshaven med robotklippere, og det har været en stor succes. For ikke bare udleder vi mindre CO2 og støj, men også økonomisk er det en gevinst på den lange bane, for robotklipperne sparer os for, hvad der svarer til ca. 37.000 kroner i manuelle lønninger, som vi i stedet kan bruge langt bedre, fortæller Kim Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere biodiversitet

Mindeparkens areal er 27 hektar, hvor der i siderne er store anlæg med træer, buske, planter, stauder, stier, søer og fontæner. I den 15 hektar store plæne i midten findes der tre mindre områder, som skal styrke biodiversiteten. Forskellige græstyper og vilde blomster vokser i fred og fordragelighed her, for områderne bliver blot klippet en gang eller to om året.

- Det har skabt masser af liv med insekter og frøer, så det er virkelig en stor succes, som vi er meget tilfredse med, siger han.