Vejledningen "Når virksomheder afgiver fælles bud - en vejledning om konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven" offentliggøres i dag. Vejledningen inddrager blandt andet højesteretsdommen om den såkaldte vejstribesag.

Hvornår kan to virksomheder sammen byde på en opgave? Det har der hersket tvivl om især i bygge- og anlægsbranchen, efter den såkaldte vejstribesag resulterede i en højesteretsdom sidste år, som gik imod to virksomheder. Vejstribekonsortium var ulovligt, lød dommen.

Nu kommer Konkurrence og Forbrugerrådet med en ny vejledning, der skal gøre det mere klart, hvornår virksomheder kan afgive fælles bud på opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hovedprincippet er, at fælles bud er velkomne, når de medfører, at udbyderen af opgaven får flere og bedre tilbud, mens det vil være ulovligt at gå sammen og give fælles bud, hvis det begrænser konkurrencen til skade for kunderne. Med den opdaterede vejledning håber vi, at det bliver lidt lettere at vurdere spørgsmålet i de tilfælde, hvor der i dag er tvivl. Den nye vejledning redegør blandt andet for, hvornår virksomheder kan betragtes som konkurrenter om en opgave og derfor skal være særlig opmærksomme på konkurrencereglerne, samt hvornår et fælles bud kan begrænse konkurrencen. Vejledningen har undervejs i skriveprocessen været i åben høring, siger formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz.

I sin nuværende form er vejledningen ikke en, man hurtigt skimmer igennem i frokostpausen. Men den skulle inden længe blive fulgt op af en "pixi"-udgave, som i kort form beskriver hovedresultaterne i vejledningen.

Vejledningen er godkendt af Konkurrencerådet og erstatter "Vejledning om konsortier i forhold til konkurrenceloven".