De ødelagte klitter ved Skagen Sønderstrand er blevet genskabt ved hjælp af gps-kort.

På papiret kunne det måske for uindviede lyde som en simpel opgave: Flyt sand fra A til B med en gravemaskine. Men genskabelsen af de to fredede klitter ved Skagen Sønderstrand, der for snart et år siden blev ødelagt, er ikke helt så simpelt som man måske skulle tro.

Mandag gik HedeDanmark i gang med arbejdet, der ganske vist indebærer flytning af klitsandet, men også en hel delkortlægning af, hvordan klitterne så ud før hærværket, så de kunne blive genskabt så tæt på deres oprindelig form oghøjde som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klitterne i Skagen har stor følelsesmæssig betydning ikke bare for de, der bor i området, men også for alle, der har besøgt byen. Det er simpelthen en del af byens DNA, og derfor har det betydet meget for os, at vi kan være med til at omgøre den skade, der er blevet påført den helt særlige natur, siger Martin Andersen, projektleder i HedeDanmark.

Laseropmåling og gps-kort

Forinden genskabelsen af klitterne har kommunen med hjælp fra eksterne landinspektører fået foretaget droneoverflyvninger og opmålinger. Derudover er der blevet gjort brug af den danskehøjdemodel, der med data fra laseropmålinger helt præcist viser, hvordan landskabet hæver og sænker sig i forhold til havniveauet.

Ved at zoome ind på højdeforholdene omkring Skagen Sønderstrand har HedeDanmarks eksperter i naturgenopretning præcist kunne se, hvordan de ødelagte klitter har set ud førhen. Ved at kode de data ind i en gps-computer koblet sammen med gravemaskinens skovl, har det været muligt at flytte sandet tilbage til sit udgangspunkt med få centimeters præcision.

26.000 hjelme

Gravearbejdet blev fuldført mandag, hvor mange forbipasserende udtrykte glæde over, at klitterne blev genskabt.

- Vi har jo stor erfaring med at genskabe naturområder overalt i Danmark og også langs kysterne, men det er sjældent,at vi har så mange tilskuere, som vi havde, da klitterne blev genskabt. Der var udelukkende en positiv stemning. Mankan virkelig mærke, at de her klitter har en kæmpe betydning for både beboere og turister, siger Martin Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdet er nu færdiggjort, og nu skal sandet i de genfødte klitter lige "sætte sig". I uge 38 bliver 26.000 hjelme, som skal holde sandet på plads, plantet.

HedeDanmark har tidligere genskabt naturområder ved blandt andet Aaby Mose, Tempelkrogen Nord ved Isefjorden og udført kystsikringsopgaver blandt andet ved Stevns Klint og på Sejerø.