Hvis nyudklækkede, sultne lus får deres vilje, kommer juletræerne til at se mindre kønne ud. Nyt projekt skal give lusene kamp til stregen.

Jagten er sat ind på at finde resistent plantemateriale, så danske juletræer forhåbentlig kan slippe af med deres lille plageånd.

- Lusene udklækker om foråret og kravler ud til grenenes nye skud, hvor de stikker snablen i nålene. Sådan får de føde, men juletræsproducenterne får til gengæld gullige grene og krøllede nåle, fortæller Ulrik Braüner Nielsen, seniorforsker på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er en af nøglemændene i det fireårige projekt Sprøjtefri juletræer.

- Når vi alligevel skal plante, så kan vi jo lige så godt vælge nogle ordentlige frø at putte i jorden. Det kan spare producenterne for udgifter til sprøjtning og vil samtidig gavne miljøet, siger han.

Optimistisk begyndelse

Den danske juletræsproduktion breder sig over cirka 20.000 hektar, men det nyopstartede projekt begynder i det små med 300 hektar.

rich-media-2
Når lusene er udklækket søger de føde i træernes nye skud. Foto: Hans-Henrik Lærke.

I dag kan man kan sprøjte sine juletræer med godkendte midler, men det ville være at foretrække, hvis man i stedet forædlede plantematerialet, så sprøjtemidlerne kan spares væk.

- "Immer besser machen", ville det hedde på tysk. Det er en kontinuerlig indsats for at gøre tingene bedre, for der er hård europæisk konkurrence indenfor juletræsbranchen, siger seniorforskeren, der tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget optimistisk på vegne af bornmüllergran, mens der er stor forskel på, hvordan nordmannsgran reagerer.

Sprøjtefri juletræer har fået bevilliget 8.988.457 kroner. Landbrugsstyrelsen under GUDP-ordningen er storsponsor, mens brancheforeningen Danske Juletræer smider 1.320.000 i puljen.