Tømmerets århundrede er kommet og vil overtage betonens byggedominans.

KØBENHAVN: "Klimakrisen vil dominere byggeriet i det 21. århundrede, på samme måde som beton gjorde det i det 20. århundrede".

Spådommen kommer fra Andrew Waugh, grundlægger af Waugh Thistleton Architect, som hører til i London, men har projekter langt uden for Englands grænser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 23 lande, inklusiv Danmark, har erklæret en biodiversitetskrise. Vi har virkelig brug for et alternativ til beton som byggemateriale, sagde han i sit videobidrag på Build in Wood.

Hans opfordring til at skifte ud i materialevalget skete med henvisning til det tunge CO2-aftryk, som beton har.

Regenererende arkitektur

CLT er det foretrukne materiale hos Waugh Thistleton Architect, der efterhånden har mange referenceprojekter, hvilket deres gratis udgivelse "100 projects UK CLT" vidner om.

Hertil kan lægges nyere projekter, som eksempelvis Trenezia i Bergen.

Boligerne i den nye bydel, som skal forbinde den ældre og nyere del af Norges næststørste by, skal bygges i CLT. Fundamenterne/øerne skal laves af genbrugsmateriale, som kommer fra tunnelprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bydelen vil endda komme til at have østers-farme. Det er en slags regenererende arkitektur. Søen efterlades renere, end den var før, lød det fra Andrew Waugh, der afsluttede med at gentage sin spådom.

- Timber is going to take over.

Læs også "Træbyggerier kan tredoble i højde" - interview fra Build in Wood med stadsarkitekt Camilla van Deurs.