sonsoreret-indhold

Internet of Things (IoT) er kommet for at blive. Og når det kommer til IoT i bygninger, har man både i det private og offentlige fået øjnene op for, hvordan intelligente sensorer og data i realtid kan optimere brug og vedligeholdelse af alt fra kontorbygninger til hospitaler.

Telenor har netop offentliggjort et nyt samarbejde med IoT Fabrikken, der står bag udviklingen af "Roomalyzer" - en smart lille indendørs sensor til monitorering og forbedring af indeklimaet i alt fra kontorbygninger og produktionshaller til undervisningslokaler i landets folkeskoler. Roomalyzeren er forbundet via Telenors IoT-netværk og er allerede taget i brug af flere kommuner, universiteter, produktionsvirksomheder og boligselskaber.

RoomAlyzer måler op til otte indeklimaværdier samtidig

Temperatur, luftfugtighed, CO2-niveau, støjniveau, lysniveau, lysstyrke, VoC og om der er personer til stede, er blandt de parametre, som 'RoomAlyzer' kan måle. Det er den første af den type sensor, der er i stand til at måle så mange værdier, og det giver en unik indsigt i indeklimaet.

En ting er, at sensoren kan måle indeklimaet, en anden ting er, at data skal sendes videre til andre IoT-enheder. Det kræver et stærkt IoT-netværk, og netop derfor er Jon Wichmann, partner i IoT Fabrikken, glad for samarbejdet med Telenor og for at kunne bruge Telenors Narrow Band IoT-netværk. Han siger:

-Vi har valgt at bruge Narrow Band-IoT teknologien til vores nyeste sensor, fordi vores tests med denne teknologi har været rigtigt positive. Når vi tester, er der dyb indendørs dækning, og det er det, der kræves, hvis man skal kunne måle stabilt på indeklima. Vi er glade for at kunne samarbejde med Telenor, som har ydet en både hurtig og professionel indsats. RoomAlyzer er kommet godt fra start, og vi glæder os til at løbe stærkt med både den og NB-IoT i Danmark og udlandet.

En ny forbindelse

Teknologien og fundamentet for samarbejdet bygger på Telenors landsdækkende IoT-netværk, der bl.a. tæller 'Narrow Band'-teknologien (NB-IoT). Netværket NB-IoT er særlig velegnet til netværksopgaver, hvor modtageren af signalet er placeret inde i en bygning, nede i kældre eller andre steder, hvor eksempelvis Wi-Fi eller 4G kan blive forstyrret. NB-IoT bruger markant mindre strøm og udmærker sig i øvrigt ved opgaver, hvor det vigtigste er, at forbindelsen er stabil frem for lynhurtig. NB-IoT kan også ubesværet transmittere data gennem materialer som beton og stål.

Læs mere om IoT og netværket fra Telenor Erhverv her.

Et sundt indeklima kan ses på bundlinjen

For virksomheder, særligt hvor der bliver produceret eller folk deler kontorer, kan indeklimaet have stor betydning for medarbejdernes effektivitet. Hvor vi i dagens klimadebat snakker meget om CO2 og dens indflydelse på klimaet, snakker vi sjældent om CO2s påvirkning af os menesker.

Arbejdstilsynet anbefaler en maksimal CO2-værdi på 1000 ppm (parts per million), og det er der en god grund til. Hvis dine medarbejdere opholder sig i rum, hvor CO2-værdien er højere, kan medarbejderne opleve hovedpine og koncentrationsbesvær.

RoomAlyzer måler CO2-værdien og andre parametre, der kan have eller har indflydelse på medarbejdernes arbejdsevne. Når værdierne er for høje, giver den besked om, at det er tid til at lufte ud. Dermed undgår dine medarbejdere at sidde med hovedpine eller miste koncentrationen på grund af et for højt CO2-niveau.

Fremtiden er her nu

IoT giver helt konkrete muligheder for at digitalisere virksomheder og samfund. Udviklingen inden for de nye IoT-netværk og intelligente sensorer har været accelererende - og det er ikke længere teknologien, man venter på.

Vi kan i dag forbinde alt fra containere og gaffeltrucks til siloer og malkekøer til Internettet, så de kan overvåges, kommunikere og styres digitalt. Det handler blot om, hvem der er klar til at gribe mulighederne først.

Telenor er Nordens største udbyder af IoT og har over 20 års erfaring med at forbinde 'ting' til Internettet. De hjælper alt fra C20-virksomheder til start-ups med at gøre brug af IoT - hvad enten kunderne ønsker at reducere omkostninger, øge effektiviteten eller skal helt nye produkter og services.

IoT er med til at redde liv, når hjertestartere rundt om i landet selv fortæller, når de har brug for service og vedligeholdelse. IoT optimerer renovationen i landets kommuner, når skraldespande kobles til Internettet, så de selv kan 'fortælle', om de skal tømmes. Og IoT giver øget produktivitet og færre sygedage, når teknologier som Roomalyzer giver adgang til nye indsigter i indeklimaet.

- IoT er ikke noget, vi bare snakker om. Det er virkeligt, og det er her nu. IoT er et vigtigt led i vores nye erhvervsstrategi. Med etableringen af det nye IoT-team har vi en stærk IoT-portefølje og de rette rådgivningskompetencer til at hjælpe kunderne godt på vej. Vi kan både tilbyde konkurrencedygtige IoT-abonnementer samt vores viden til kunder, der søger specialiseret rådgivning omkring brug og implementering af IoT i deres forretning, siger erhvervsdirektør i Telenor, Mikkel Kruse.

Læs mere om de forskellige muligheder der er med IoT fra Telenor Erhverv lige her.