Landmålerfirmaet Spotland har skiftet en stor del af udstyret ud for at kunne følge med det stadig stigende tempo, byggerierne foregår i.

Spotland har investeret i nyt landmålingsudstyr fra Trimble. I den forbindelse skiftede Spotland alle sine 30 håndholdte controllere ud og købte 35 nye af slagsen.

Alle er af modellen TSC7 med den nyeste Siteworks-software. Med i pakken fra Sitech Danmark, der forhandler Trimbles udstyr herhjemme, fulgte også otte nye SPS90 totalstationer. Det er ikke hverdagskost, at Spotland laver så store udskiftninger, men IT-udstyr har en vis levetid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kravene er stigende til det landmålingsudstyr, vi skal bruge, fordi byggeprocesserne bliver kortere og kortere. Hvis vi skal kunne følge med, så skal vi kunne håndtere store mængder data. Kapacitet og hastighed er afgørende, siger Peter Sjelle, der er sektionschef hos Spotland.

Arbejdet tager typisk udgangspunkt i byggeriets Revit-program. Med årene er modellerne ikke blot blevet større, men også langt mere komplekse.

- Tempoet er speedet op i byggeprocesserne, så alt kører efter et stramt skema. Vi skal derfor kunne håndtere store 3D-modeller, når vi står ude på byggepladsen - i al slags vejr. Vi skal have det hele med på én gang, ellers forsinker vi byggeprojektet, forklarer Peter Sjelle fra Spotlands hovedkontor i Kvistgård.

Spotland beskæftiger blandt andet kort- og landmålingsteknikere, BIM- og VDC-ingeniører samt maskinstyringsrådgivere. Firmaet blev etableret i 2012 og udspringer som landmålingsafdeling fra entreprenørvirksomheden Barslund.

Overskuelig controller med tilt-funktion

Den håndholdte Trimble-controller, der er designet til brug i det barske miljø på byggepladsen, er blevet et populært redskab hos Spotland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- TSC7-controlleren er meget brugervenlig og har en god, stor skærm, hvor man kan se modeller og tegninger. Den arbejder med en hastighed, der er blevet væsentlig forbedret gennem årene. Og så er det en kæmpe fordel, at den er udstyret med et robust tastatur, der kan tåle regn, slud, frost og hård behandling, fortæller Peter Sjelle.

Med den nyeste Siteworks-software er controllerens grafik og layout ligeledes blevet forbedret.

- Overskueligheden har fået et løft, og det betyder, at den er nemmere at bruge for nye medarbejdere i forbindelse med oplæring, pointerer han.

En anden relativ ny fordel ved controlleren er dens tilt-funktion. Peter Sjelle påpeger, at den kan måle nøjagtigt, selv om stokken står skævt, for eksempel når det gælder opmåling til en kabelbrønd.

Fokus på datahåndtering

Ud over selv at anvende landmålingsudstyret oplever Spotland en vækst i ydelser målrettet den mindre jordentreprenør, som vel at mærke selv bruger GPS-udstyret på byggepladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi hjælper entreprenøren med forberedelse og efterbehandling af data, kvalitetssikring, dokumentation og beregninger af materialer. Det har vi gjort en del år efterhånden, siger Peter Sjelle.

Status er, at der i dag bruges mere tid på håndtering af data, end der gjorde for ti år siden. Arbejdet ved computeren tager langt mere tid, end arbejdet ude i marken.