Stensamleren Kivi-Pekka er ny hos Holmsland Maskinforretning, men hos Danturf i Hammel har man kørt med maskinen i over ti år.

Det danske marked for traktortrukne stenopsamlere har indtil nu været begrænset til modellerne Kongskilde Stonebear 2 og finske Elho Scorpio 550. Men nu er der kommet en tredje spiller på banen.

Den hedder Kivi-Pekka og fremstilles af den finske producent Peltuote. I foråret fik Holmsland Maskinforretning eneimporten af maskinen, og første eksemplar i udstillingen er udgaven med en arbejdsbredde på 5 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rivearmene, som jo definerer maskinens arbejdsbredde, trækkes af PTO'en via remme, mens blandt andet vippefunktionen til rive-armene og tipfunktionen til stenkassen styres af hydraulikken. Sluget har en god bredde på 110 centimeter, og maskinen kan tippe af i en højde på 290 centimeter.

Finsk speciale

Stenopsamlere er et af Peltuotes specialer sammen med disc-harver, gyllevogne, gyllepumper og fræsere. Den første Kivi-Pekka blev fremstillet i 1997, og i dag sælges den i 43 lande.

rich-media-2
Sluget har en bredde på 110 centimeter. Pressefoto.

Fabrikken ligger i Rantasalmi, som er et af de mest stenrige områder af Finland. Hovedparten af markernes stenmateriale er granitstykker, hvilket ifølge fabrikken udsætter materiellet for store belastninger.

Den mindste udgave kan trækkes af traktorer fra 70 hk, mens de større kræver mindst 80 hk. Traktorens hydrauliske kapacitet skal være minimum 20 l/m. Arbejdsbredderne er 4, 5, 6 eller 7 meter, og transportbredden er 280 centimeter. Arbejdshastigheden er mellem 1 og 6 km/t.

Jorden sies fra i tre trin. Trin 1 sker gennem et sold lige under sluget. Trin 2 sker gennem soldet i bunden af stenkassen, og i trin 3 sies jord fra gennem et tredje sold i toppen af kassen, når der tippes af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sten på op til 50 centimeter

Standardudgaverne af Kivi-Pekka klarer - afhængig af soldet - sten i størrelser fra 25 millimeter til 350 millimeter. Udgaver med ekstra kraftig rotor og såkaldt "Flex Drum" kan klare sten på op til 500 mm. Her hjælpes de største sten ind i stenkassen via en særlig anordning, der løfter harvetænderne - som læsser stenene op i kassen - ekstra 15 centimeter.

rich-media-5
Kivi-Pekka kan tippe af i en højde på 290 cm. Pressefoto.

Stenkassen varierer alt efter udgave fra 1,5 til 3 kubikmeter. Den letteste udgave vejer 4 ton og den tungeste godt 6,5 ton.

Udover i landbruget kan stensamleren bruges af virksomheder, der anlægger golfbaner og fremstiller rullegræs. Desuden kan den fjerne stubbe og rødder hos for eksempel juletræsproducenter, når arealer skal forberedes til nye beplantninger.

Arne Nielsen, der ejer Holmsland Maskinforretning oplyser, at den hjemtagne maskine er en standardudgave på 5 meter. De danske priser er endnu under udarbejdelse.

10 års erfaring

Selv om maskinen først nu er kommet på hylden hos en dansk maskinhandler, har Jørgen Würtz kørt med maskinen i ti år. Han driver virksomheden Danturf, som producerer rullegræs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For godt ti år siden deltog han i en nordisk konference for rullegræsproducenter og fik maskinen anbefalet af en norsk kollega.

- Jeg havde indtil da kørt med en Kongskilde Stonebear, som jeg havde lejet gennem Lyngfeldt Maskinforretning. Jeg googlede Kivi-Pekka-maskinen og fandt ud af, at den havde et slug på omkring en meter, hvor den lejede Kongskilde kun havde 60 centimeter.

Dette gjorde udslaget. Jørgen Würtz ringede til Finland og bestilte en brugt maskine med en arbejdsbredde på seks meter til levering på adressen.

Han bruger den finske stensamler til at fjerne sten i et område på mellem 15 og 20 hektar. - Det er østjysk moræneler, så der er sten i alle størrelser. Det står jo så pænt i brochuren, at den kan tage sten på op til 50 centimeter i diameter, og det er sikkert rigtigt nok, siger Jørgen Würtz og tilføjer:

- Men jeg anbefaler at køre udenom. Sten af denne størrelse lægger en stor belastning på remmene, så jeg vælger at tage dem med frontlæsseren. Der er jo også relativt få sten i denne størrelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye rivearme og sold

Efter ti års brug er tænderne på rivearmene slidt ned fra 13 til 10 centimeters længde, og denne slidtage har gradvist forringet maskinens arbejdskapacitet.

- Det betyder, at jeg har skullet køre med soldet tre centimeter længere nede mod jorden svarende til slidtagen på riverne. Men når soldet sidder så lavt, kommer der meget mere jord gennem soldet.

- Denne slidtage er kun, hvad man kan forvente. Så jeg har været nødt til at anskaffe mig to nye rivearme og et nyt sold. Det har kostet mig 60.000 kroner, så det var jo lidt af en udskrivning, siger Jørgen Würtz.

Til gengæld tog monteringen kun en dags tid, så tidsmæssigt har det ikke kostet alverden at holde maskinen vedlige.

- Den har selvfølgelig også nogle smørepunkter, men bortset fra ompakning af en cylinder har der ikke været nogen andre komponenter, der skulle repareres eller udskiftes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinen er jo også ret simpel. Det er noget jern, der er svejset sammen. Der er ingen fancy hydraulik - kun simple stempler. Den kører med standardlejer, og så er der et vinkelgear samt kraftoverføringsaksler og remme, der trækker rivearmene og harvetænderne, der læsser op i kassen, forklarer Jørgen Würtz.

Han forventer derfor, at maskinen med nye rivearme og sold kan tjene ham i endnu 10-15 år.