Året har været tumultarisk: voldsomme regnmængder blev med ét efterfulgt af lunt og tørt forårsvejr, mens en virus har vendt op og ned på verden. Men i Roslev går det godt.

Trods vejrgudernes luner og en verdensomspændende virus går det godt hos SM Entreprenørfirma i Roslev ved Skive. Ordrebogen er godt fyldt op, og de massive mængder regn har skabt stor interesse for at få lagt dræn i jorden.

- Lige for tiden er de varme jern i kommunerne. Det buldrer derud af, og mange vil have lagt dræn i deres grønne områder, siger ejer af SM Entreprenørfirma Bugge Ericsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden er golfbaner en velkendt arbejdsplads, der på grund af et kuperet terræn, er en udfordrende opgave. Nemmere er det med flade sportsfaciliteter og festivalpladser, der ligeledes er populære at få sikret mod oversvømmelser.

På grund af coronavirus er den lokale Skive Festival dog afblæst i år. Opgaven står derfor ikke øverst på to-do-listen. Det gør ikke så meget, for der er meget andet at give sig til.

rich-media-2
Med kalender og kuglepen er det nemt at holde overblik over årets nedbørsmængder. Foto: Hans-Henrik Lærke.

- Lige nu har vi meget dræning af landbrugsjord. Det har vi haft siden vejret slog om. Det hele blev tørt i løbet af en weekend. I uge 11 var det svært at overtale landmændene til at vi skulle arbejde i deres marker, om mandagen (uge 12) ville alle have det gjort, fortæller Bugge Ericsson.

Uden regn ingen arbejde

Dræn er et af firmaets to forretningsben og står for cirka den halve beskæftigelse i SM Entreprenørfirma. Det er et arbejdsområde, der på godt og ondt er afhængigt af vejret.

- Vi arbejder helst i tørvejr, men hvis det ikke regner en gang imellem, så har vi slet ikke noget arbejde, siger Bugge Ericsson, der ved et kig i kalenderen kan konstatere, at der - før vejret slog om - ikke havde været fem sammenhængende tørvejrsdage i lang, lang tid. Der er med andre ord nok at tage sig til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En større ordre er netop faldet i hak og giver beskæftigelse for dræning af grønne områder resten af sommeren. Chefen selv kan godt være en smule nervøs, om der nu er arbejde nok, men han har et par projektledere, der forsikrer ham om, at der ikke bliver tid til at slå med hænderne i lommerne. Det ligger nu heller ikke til medarbejderne.

- På grund af corona har vi faktisk arbejdet nogle lørdage. Folkene selv har spurgt om, det kan lade sig gøre, når nu det gode vejr endelig er kommet, samtidig med at corona har aflyst så meget andet, fortæller Bugge Ericsson.

Afskaffelse af anlægsloft giver løft

Grundet coronakrisen har regeringen indgået aftale med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at afskaffe anlægsloft i år. Det kan mærkes i Roslev, der formentlig også ser ind i en travl fremtid.

- Metrologerne tuder vores ører fulde, om at det vil komme til at regne mere og mere. Vi må nok give dem ret, fortæller Bugge Ericsson med et glimt i øjet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Golfbaner er blandt de grønne områder, som nyder godt at få nedlagt dræn. Foto: SM Entreprenørfirma.

Holder forudsigelserne stik, rykker dræn-drengene ud.

- Man kan ikke projektere hjemme fra skrivebordet. Opgaverne er meget forskellige: jordbunden varierer, adgangen til grus er forskellig, og det samme gælder typen af rør, siger direktøren og tilføjer, at det projekternes egen karakter egentlig passer godt til medarbejderflokken:

- Drænspecialist er ikke en uddannelse. Det er et mesterlærefag uden svendebrev. Jeg har selv lært det af min far.