I Pederseje Grusgrav i Nørre Alslev arbejder NCC med at øge den biologiske mangfoldighed.

Grusgravenes foranderlige og næringsfattige naturmiljø giver ofte gode forudsætninger for at skabe et attraktivt miljø for truede dyre- og plantearter. Også selvom den daglige produktion er i gang. Hos NCC er det et mål at fremme et varieret biologisk liv i grusgravene - både mens de er i brug og efterfølgende. Det mener NCC går godt, fremgår det af en pressemeddelelse.

Målet er nemlig blevet realiseret i Pederseje Grusgrav på Nordfalster. Her har NCC sammen med Guldborgsund Kommune og biolog Peter Henriksen, Limno Consult, arbejdet med at fremme den biologiske mangfoldighed i området siden 2003.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da vi skulle udvide grusgraven mod nord, så vi et stort potentiale i at øge biodiversiteten i det nye område. Dels fordi det primært bestod af opdyrkede arealer. Og dels fordi vi havde et godt kendskab til dyre- og plantelivet i de gamle, udgravede arealer i den eksisterende grusgrav. Her havde vi observeret forskellige arter af flora og fauna, som var gode indikatorer på, hvad det nye område kunne udvikles til, siger Nanna Swane Lund, chefgeolog i NCC Industry, Råstoffer.

Rigt dyreliv

I dag - 17 år efter - er den biologiske mangfoldighed i området øget markant. NCC har blandt andet efterladt næringsfattige arealer uden muld, så både planter, svampe og insekter kan trives og dermed skabe fødegrundlag for mange dyrearter. Dertil er efterladt store bunker af større sten for at tiltrække krybdyr og padder. Der er ligeledes bevaret stejle skråninger og skabt vandflader med forskellige dybder for at tiltrække fugle, fisk og padder.

- Resultaterne er overvældende. Søerne indeholder mange spændende vandplanter og padder, og grusgraven er blevet hjemsted for flere interessante fugle som et stort antal ænder, rovfugle, vadefugle, havørnen, natuglen, tårnfalken, digesvaler, lille præstekrave og mange flere, siger Nanna Swane Lund.

I 2006 indgik NCC en aftale med Guldborgsund Kommune om løbende at overtage de efterbehandlede områder i grusgraven. Det har resulteret i, at en stor del af området omkring Pederseje Grusgrav i dag danner rammerne for et fritidsområde med lystfiskeri, natursti rundt, tre overdækkede observationshytter og en kombineret gang-, cykel- og ridesti.