Staten og en række vestjyske kommuner investerer massivt i at beskytte særligt udsatte kyststrækninger. Over de næste fem år er der afsat godt en milliard kroner.

Kystbeskyttelsen kan i dag ikke holde havet i skak langs den centrale del af den jyske vestkyst, og hvert år tager havet flere meter af kysten. Alene på strækningen mellem Lodbjerg i nord og Nymindegab i syd ligger omkring 10.000 huse til en værdi på cirka 11 milliarder kroner i farezonen, hvis havet bryder igennem klitterne. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Derfor bliver der nu skruet markant op for indsatsen i nye femårige fællesaftaler mellem staten og en række kommuner. Her bliver midlerne til kystbeskyttelse fordoblet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Havets voldsomme kræfter har i årevis fået lov at slide for meget på de kyster, der er allermest udsatte. Samtidig står vi over for klimaforandringer. Det øger presset og gør udfordringerne større. Vi er nødt til at sætte kraftigt ind. Med de nye aftaler er det ambitionen, at vi får stoppet kysten i at rykke længere tilbage. Så tusindvis af mennesker på Vestkysten fortsat vil kunne bo trygt med havet som nabo, siger miljøminister Lea Wermelin.

Aftalerne løber frem til 2024 og dækker den 110 kilometer lange strækning mellem Lodbjerg og Nymindegab samt tre mindre strækninger ved Skagen, Lønstrup og Blåvand.

Sand skal beskytte kysterne

Målet for aftalen på den centrale del af Vestkysten er, at kysten skal kunne stå imod en 100-årsstorm og ved Thyborøn en 1000-årsstorm.

For at beskytte kysten skal der pumpes store mængder sand ind, så havet forenklet sagt æder af sandet i stedet for af kysten. Over de kommende fem år skal der sandfodres med op mod 19 millioner kubikmeter sand.

- Opgaven er så stor, at vi aldrig vil kunne løfte den alene, og det vil have fatale konsekvenser for en kommune som vores, hvis ikke vi har den rette beskyttelse af vores kyst. Med den nye aftale sover vi mere trygt om natten i de kommende fem år, siger borgmester Erik Flyvholm (V) fra Lemvig Kommune, som er én af de syv kommuner, der er indgået aftaler med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Staten har også afsat cirka 80 millioner kroner i en pulje til diger i Vadehavet og til store kommunale kystbeskyttelsesprojekter de steder i landet, der har de største udfordringer med erosion.

Der bliver åbnet for ansøgning til puljen inden sommerferien 2020.