Kan man genbruge gravsten? Sagtens, lyder det fra Filip Møller. Det gavner nemlig klimaet i en grad, der næsten gør manglende genbrug uetisk.

NYBORG: For fem år siden fik Filip Møller, stenhugger fra Filips Sten og Billedhuggeri i Horsens en god idé: genanvendelse af gravsten.

- Det passer som fod i hose med udviklingen, for urnegravsteder er dem, der bliver brugt mest på de danske kirkegårde, fortalte han fra talerstolen på Kirkegårdskonferencen 2020 på Nyborg Strand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved urnesteder er stenudsmykningen mere fremtrædende end ved mere traditionelle gravsteder, hvor der er mere beplantning. Sammen med ændrede begravelsesritualer har også FN's verdensmål nummer 12 bidraget til genanvendelsen af gravsten. Klimamål nummer 12 påpeger behovet for "ansvarligt forbrug og produktion".

Ubevist er vi gået i den bæredygtig retning. Vi vil spredes ud over havet, og jo mindre vi bruger kirkegårde, jo mere bæredygtig bliver den.

Stenhugger Filip Møller

Filips Sten og Billedhuggeri

Ifølge Filip Møller kan 30 procent af CO2-udledningen spares ved at genbruge gravsten. Tager man importen af sten fra udlandet med i regnestykket, er besparelsen på hele 72 procent.

Uetisk at lade være

Gravstenenes inskriptioner går naturligvis ikke igen. De pilles af eller slibes ned, men selv efter den behandling, er der masser af sten tilbage. Da alternativet til genbrug er knusning af stenene, som kan anvendes i eksempelvis cement og belægning, gør det lidt ondt i hjertet på en håndværker.

- Der er så meget blændende håndværk, der er blevet knust og ødelagt, fortæller Filip Møller, der har arbejdet som stenhugger i 30 år og nyder den nye udvikling inden for sit håndværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, det er sjovt at lege med, og som håndværker og stenhugger er det givende at arbejde med genanvendelse. Nogle vil spørge: Kan man nu også det? Jeg vil sige, at det næsten er uetisk ikke at gøre det, siger han med henvisning til de klimamæssige gevinster.

Når stenene genanvendes, er det samtidig med til at bevare udsmykningen og minderne i "vores fælles have", tilføjer Filip Møller.

Bæredygtig kirkegård

Klima og kirkegård er i en årrække begyndt at rime på hinanden.

- Ubevist er vi gået i den bæredygtig retning. Vi vil spredes ud over havet, og jo mindre vi bruger kirkegårde, jo mere bæredygtig bliver den, fortalte Filip Møller velvidende, at det var provokerende for de cirka 700 tilhørere, der på den ene eller anden måde arbejder med kirkegårde i landets sogne.

Klimabevidstheden kan fremadrettet komme til at spille en endnu større rolle, vurderer stenhuggeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremtidens gravminder og -steder bliver mere og mere personlige. Det er det de unge (og levende) vil have. Desuden er en traditionel begravelse den reneste form at komme herfra på. Bæredygtig kirkegård kan fremover godt blive et salgsargument, lød forudsigelsen fra Filip Møller, der også ser for sig, at klimavenlige gravmæler af pileflet, keramik eller glas kan vinde frem.