Et årligt sundhedstjek og sundhedsinitiativer målrettet den enkelte medarbejder har fået sygefraværet ned og arbejdsglæden op blandt gartnere og specialarbejdere i Frederiksberg Kommune. Det sikrer en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2020.

To tredjedele af medarbejderne i Frederiksberg Gartner- og Vejservice er over 50 år, og deres dagligdag er præget af hårdt fysisk arbejde. Da afdelingen oplevede en stigning i sygefraværet og i antallet af medarbejdere, som oplevede smerter og søvnproblemer, kaldte det på handling.

Kommunen nedsatte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra ledelsen, arbejdsmiljøgruppen, medarbejderne samt en sygeplejerske og fysioterapeut, der skulle komme med input til, hvad man kunne gøre for at vende udviklingen. Resultatet blev et tilbud til alle i afdelingen om et gennemgående sundhedstjek med en sygeplejerske. Et tilbud, som omkring halvdelen af medarbejderne - der tæller både gartnere, renovationsarbejdere og ufaglærte specialarbejdere - tog imod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores sundhedstjek adskiller sig fra andre sundhedsindsatser ved, at vi aktivt anvender sygeplejerskens dialog med medarbejderne til at guide dem til forskellige aktiviteter på eller uden for arbejdspladsen. Et sundhedstjek flytter ikke det helt store, hvis ikke man følger op og sætter initiativer i gang i forlængelse af det, siger borgmester i Frederiksberg Kommune Simon Aggesen (K).

Derfor blev der sat aktiviteter i gang, der skulle forbedre sundheden og arbejdsmiljøet i afdelingen. Der blev arrangeret opfølgende konsultationer med læge og fysioterapeut, igangsat rygestopkurser og motionsforløb samt arrangeret et vidensforløb for renovationsarbejdere omkring smerter, hvor 24 ud af 26 medarbejdere deltog.

Deltager i onsdagstræning og løbeklub

I 2019 slog indsatserne så også igennem på sygefraværet. Alene fra 2018 til 2019 faldt sygefraværet fra 7,3 procent til 4,2 procent blandt gartnere og specialarbejdere og fra 10,5 procent til 7,7 procent blandt renovationsarbejderne.

- Medarbejderne har fået det bedre. De er gladere, og sygefraværet er faldet. Og så oplever vi også, at de nu i højere grad deltager i vores interne onsdagstræning og torsdagsløbeklub eller tager i motionscentret efter arbejde, fortæller Simon Aggesen.

Succesen har været så stor og mærkbar, at det er besluttet at fastholde tilbuddet om et årligt sundhedstjek, blandt andet fordi det også har været efterspurgt af medarbejderne, så de kan sammenligne deres resultater og fremskridt over tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tabuer taber, sundhed vinder

Formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage er sikker på, at indsatsen hos Frederiksberg Gartner og Vejservice kan være til stor inspiration for andre arbejdspladser.

- Indsatsen er rigtig spændende, fordi den kombinerer sundhed og arbejdsmiljø på en ny og helhedsorienteret måde. Indsatsen har været målrettet ansatte på +50 og motiveret medarbejderne til at interessere sig for deres sundhed og været med til at bryde tabuer om sundhed. Resultaterne taler for sig selv - sygefraværet er reduceret, og medarbejderne oplever færre smerter, siger hun.

Frederiksberg Gartner- og Vejservice er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2020 i kategorien Muskel og skeletbesvær.