Der skal sparkes gang i klimatilpasningen rundt om i landet, og derfor skal forsyningsselskaberne have ekstra albuerum til at gøre noget ved det.

Reglerne for klimatilpasning til stigende mængder regnvand er forældede, komplekse og for bureaukratiske. Det mener den socialdemokratiske regering. Derfor præsenterer de nu et samlet udspil til nye regler, der skal sikre flere og billigere tiltag til regnvandshåndtering.

De nuværende regler fra 2016 foreskriver, at klimatilpasningsprojekter over jorden skal have en kommunal medfinansiering på 25 procent. Det har i praksis medført færre projekter, da projekterne er underlagt kommunernes anlægsloft og derfor har indgået i en samlet prioritering sammen med eksempelvis børnehaver og skoler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at vandselskaberne har været nødt til at lave de dyrere projekter under jorden, som de kan gennemføre alene, og det er dyrt for danskernes vandregning. Med de nye regler vil regeringen give vandselskaberne bedre mulighed for også at gennemføre regnvandsprojekter over jorden uden finansiering fra kommunerne.

Vi kan få op mod fire gange så meget klimatilpasning for pengene.

Klimaminister Dan Jørgensen (S)

- Når vi skaber bedre muligheder for, at vandselskaberne selv kan gennemføre moderne og effektiv klimatilpasning over jorden, så kan vi få op mod fire gange så meget klimatilpasning for pengene. Det er et helt oplagt sted at sætte ind. Der er virkelig meget at hente. Både kommuner og vandselskaber har i årevis efterspurgt en løsning, og derfor kan det undre, at den tidligere regering undlod at ændre reglerne, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Udspillet skal forhandles med partierne bag vandsektorloven, og regeringen forventer at kunne indgå en aftale i løbet af foråret.

Flere tiltag på vej

I dag er der flere forskellige regelsæt, der regulerer vandselskabernes klimatilpasningstiltag, som ikke spiller sammen. Med udspillet foreslår regeringen en række forenklinger, og samler de forskellige regelsæt i et.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal gøre det lettere at anvende og administrere reglerne. Desuden bliver det muligt for flere aktører at deltage i projekterne, og reglerne begrænses ikke til bestemte geografiske områder. Som noget nyt vil regeringen have udarbejdet en mekanisme, der sikrer, at pengene bruges samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt.

Udspillet indeholder en række tiltag, der skal sætte gang i klimatilpasningen:

- Selskaber betaler 100 priocent af omkostningerne til håndtering af regnvand. Kommuner og private betaler som hidtil, for udgifter der alene er deres; legepladser, lygtepæle og så videre.

- Der indføres tilsyn med, at projekter betalt over vandtaksten er samfundsøkonomisk hensigtsmæssige.

- Selskaber får mulighed for at være projektleder og andre parter i projekterne skal ikke længere lægge ud for vandselskabernes del.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tillæg ensartes, så alle tillæg til selskabernes indtægtsramme til klimatilpasningsprojekter omfattes af effektiviseringskrav.

- Dokumentationskrav harmoniseres og indberetningerne digitaliseres.

- Selskaberne får bedre mulighed for at samarbejde på tværs af områder og aktører.